Wpis z mikrobloga

@victordeleco2: Nie wiem czy to coś pomoże. Słup Orange na którym jest światłowód ale Orange nalicza jakąś opłatę za sieć innego dostawcy, czy coś takiego. Czyli może to być światłowód SI albo PSO. Światłowód z umową Orange nie ma ONT tylko od razu jest Funbox 6. Światłowód Play który idzie z tego samego słupa i tej samej skrzynki co światłowód Orange ma ONT i dodają jakiś swój router który wg.
  • Odpowiedz
@victordeleco2: Źle sformułowałeś pytanie. Router zawsze dostaniesz, tego nie da się odmówić bo muszą przy tobie uruchomić usługe i ich sprzęt do tego służy. I jak wyżej wspomniano na SI dają ont ZTE f601 pewnie...
  • Odpowiedz
Router zawsze dostaniesz, tego nie da się odmówić bo muszą przy tobie uruchomić usługe i ich sprzęt do tego służy.

@lelele112233: no nie wiem, ja tam nie dostałem.

@victordeleco2 ale mam lokalnego niedużego operatora, nie molocha w stylu Orange. Generalnie, jeśli jest opcja zamówienia osobnego ONT, to po prostu spytaj, czy by ci nie dali prostego bridge i nic więcej.
Tyle, że Ty jeszcze chcesz TV i tu może
  • Odpowiedz
@victordeleco2: Nie no jak masz ont to podłączasz własny router, podajesz dane pppoe na odpowiednim vlan i działa.
Telewizja:
play puszcza strimingiem przez otwarty internet
orange puszcza dedykowanym vlan iptv, ale ma też klasyczny striming - dekodery na android tv i tutaj nie trzeba cudować.
vectra też klasyczny striming z internetu
  • Odpowiedz
@victordeleco2: Szczerze mówiąc nie wiem, nigdy na to nie zwracałem uwagi. Ale pewnie tak bo trzeba to przepuścić przez enkodery aby zrobić striming adaptacyjny/profile jakościowe. A po dedykowanym torze może (nie musi) lecieć surówka która odbierają po ip/z sat.
  • Odpowiedz
@Catmmando dzwoniłem do Orange i niby nie trzeba w ogóle korzystać z ich routera tylko za ONT stawiasz swój router. To co ważne że jak chcesz też TV to router musi wspierać multicast (pewnie IGMP). Planuje Ubiquiti Express 7 + USW-FLEX-2.5G-5 więc powinno działać. Jedyny ból to, że nie ma symetrycznego łącza.
  • Odpowiedz
@victordeleco2: kazdy. jedynie na orange trzeba sie p-------c z vlanami do tv (838 i 839 procz oczywiscie 35 do neta) lub zainstalowac orange tv go na android boxie badz telewizorze, lecz nie wszystkie kanaly sa tam dostepne
  • Odpowiedz
Ja mam Światłowód Inwestycje i ISP Inea w Poznaniu. Dali bez problemów ONT, mam ich router (w szafie) a podłączony swój.
Ale to zgłaszałem przy zamówieniu, chociaż widzę, że na umowę wstępnej nie ma tego zaznaczonego.
Z tego co się orientuję ONT nie dostaniesz na infrastrukturze Inei ale na Światłowód Inwestycje i Polski Światłowód Otwarty powinien być, przynajmniej rok temu tak było.
  • Odpowiedz