Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z wysokimi podatkami w Polsce?
Mirki co robicz jak żyć?
Zarabiam 12k brutto miesięcznie podstawy na UoP. W tym roku miałem totalny z-------l, robiłem dużo nadgodzin i wypłaty to były średnio 10k na rękę + premia 8k w lutym i już we wrześniu jestem w 2 progu podatkowym. Państwo mnie pokarało i zamiast 10k na rękę mam niecałe 7k/msc do końca roku.
Rata za mieszkanie, rachunki i czynsze nie maleją a te 3k różnicy jest w portfelu motzno odczuwalne.
Baby nie mam więc rozliczanie z żoną odpada.
Na B2B to chyba jeszcze za mało zarabiam. Co mogę zrobić żeby państwo nie ruchało mnie bez wazeliny aż tak?

#pracbaza #zarobki #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: To nie jest za mało na b2b. Jeśli we wrześniu przekroczyłeś próg i masz średnio te 15k brutto powiedzmy to koszt pracodawcy to 18000zł netto, co mogłoby być Twoją podstawą na fakturze + VAT.
Minus jest taki, że pracując na b2b dla tego samego podmiotu nie mógłbyś skorzystać z ulgi ZUS.

Chcesz to napisz do mnie - chętnie opowiem co i jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Podatki masz w Polsce niskie ale automatycznie ich wartość rośnie po przekroczeniu progu zamiast mieć stałą wartość przez cały okres + rozliczenie różnic na koniec roku. Możesz postarać się o AKUP który daje Ci do 120k do poziomi II progu. Tylko musi to być w jakimś stopniu praca kreatywna.
  • Odpowiedz
Państwo mnie pokarało

@mirko_anonim: Co znaczy że państwo cię pokarało? Zarobiłeś netto więcej niż normalnie czy nie? Bo teraz sugerujesz jakbyś przez to że pracowałeś więcej przez podatki dostał mniej niż zwykle, a chyba tak nie jest. Drugi próg jest od 120k i tam masz podatek 12% jak zwykle. Sumarycznie w skali roku musiałeś zarobić więcej.
  • Odpowiedz
  • 3
@mirko_anonim Nie dostałeś żadnej rzeczywistej odpowiedzi. Ta odpowiedź to IKZE - i tak z takimi zarobkami każda rozsądna osoba powinna odkładać pieniądze i je inwestować na emeryturę. Kwota jaką wpłacisz na IKZE w danym roku podatkowym obniża Twoją podstawę opodatkowania. IKZE ma w tym roku limit jakieś 10 tysięcy. Co to oznacza? Inwestujesz 10 tysięcy a potem wpisujesz ten fakt w rozliczeniu podatku i Państwo zwraca ci 32% zainwestowanej kwoty jako
  • Odpowiedz
@Sinn: jak to wygląda z IKZE rozliczając się z małżonkiem?
W znaczeniu ja wchodzę w drugi próg, żona nie, dlatego dałem do kadr PIT-2, przez co po wejściu w drugi próg dalej mam zaliczkę na podatek 12%.
Rozumiem, że IKZE obniża moją podstawę opodatkowania, a co za tym idzie, jest brana pod uwagę "przed" wspólnym rozliczeniem z małżonkiem? Według uproszczonego przykładu która opcja działa w IKZE?:
Moja podstawa opodatkowania -
  • Odpowiedz
  • 1
@krystekw2 Nie jestem ekspertem podatkowym jak coś, ale tak na 95% to będzie opcja 2. bo finalnie ty nie płacisz PIT sam, zwrot dostajesz za wspólne rozliczenie się od podstawy opodatkowania - czyli dopiero wtedy uwzględniane jest odliczenie IKZE. Jeżeli działałoby to tak jak w 1. to byłaby to luka, google też podpowiada że to 2. opcja. W takiej sytuacji polecam zainteresować się raczej IKE bo IKZE w pierwszym progu to
  • Odpowiedz
Państwo mnie pokarało i zamiast 10k na rękę mam niecałe 7k/msc do końca roku.

@mirko_anonim: Tzreba było mieć nadwyżke z wcześniejszych lepszych zarobków, w czym problem?

Rata za mieszkanie, rachunki i czynsze nie maleją a te 3k różnicy jest w portfelu motzno odczuwalne.

To co zrobiłeś ze wcześniejszą
  • Odpowiedz