Wpis z mikrobloga

Od 1 października wchodzi system kaucyjny na butelki plastikowe. Teraz tak, czy zima, deszcz czy lato będziesz dymał ze śmieciami na zakupy l i stal w kolejce do automatu. Ale zą to koszt wywozu śmieci spod domu spadnie? SPADNIE PRAWDA? Tego się jeszcze nie mówi ale...otóż wzrośnie, bo firma nie zarobi na recyclingu tyle co wcześniej a śmieciarka i tak musi przyjeżdżać... Witamy w naszej bajce!

#polska #ekologia #smieci #ciekawostki #polityka #bekazlewactwa
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 2
@thorgoth Akurat mnie ani z konfederussią ani z ruską padliną nic nie łączy. Nie wiem co to jest Ołgino natomiast place 150 zł za wywóz śmieci co miesiąc i już mnie triggeruje że będę płacić więcej.
  • Odpowiedz
@fan_poteznego_dunczyka: będą, bez kaucji pozostają: butelki plastikowe powyżej 3 litry, butelki szklane jednorazowe (decyduje producent napisem, szkło może być grube), puszki metalowe powyżej 1 litr, butelki metalowe.

Poza tym istnieją: kartoniki, tubki, woreczki, puszki plastikowe. Nie wymienione, więc też bez kaucji.

Ustawa o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
  • Odpowiedz
@thorgoth: przecież wystarczy pogadać z ludźmi pracującymi w sortowniach/wywozach śmieci. Otwarcie mówią, że ceny za wywóz wzrosna, bo segregowanie przestaną mieć zysk z recyklingu plastiku i trzeba będzie zrekompensować jego brak

To oczywisty proces, nie grzeszysz intelektem co?
  • Odpowiedz