Wpis z mikrobloga

mireczki, rower mi zaczął "skrzypieć/stukać" podczas mocnego pedałowania np. pod górke. jak stane obok, chwycę ze kierownice i nacisne pedał tak jakbym chciał złamać rower w pół to jest pstryk i dalej nic nie strzela jak zrobie tak z drugiej strony to też jest pstryk i potem znowu nic nie strzela dlatego pedałując i przechylając rower jak się jedzie pod góre to strzela raz jedna raz druga strona.. sztyce wykluczam bo robiłem test na wyjętym siodełku bez zacisku i nadal to samo. gdzie mogę jeszcze szukać problemu? korby odpadają także bo wyjąłem i nacisnąłem na rame z boku na suporcie i też "cyka" może stery i się coś niesie? mostek? kierownica? nie mam pojęcia.. chyba, że rama pękła tak, że nie widać :( #rower
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

też wrażenie jakby to z korby dobiegało

@przeciwko78: @uplawy_wislane z doświadczenia mogę powiedzieć, że w rowerze każde skrzypienie i trzeszczenie brzmi jakby dobiegało z korby i to nigdy nie jest support xD Na dobrą sprawę, to może być wszystko, od kierownicy po tylne koło, musisz po kolei sprawdzać i eliminować kolejne podejrzenia.
  • Odpowiedz
@Ryzy_Sledziuch: sprawdzę.. co najlepsze, podszedłem do roweru z rana (stał w metalowym garażu, więc temp jak na dworze o 7 rano czyli jakieś 9*C) i nic nie skrzypiało lol. a wczoraj jak był fest upał to z każdym naciśnieciem od boku czy to prawego czy lewego trzeszczał... dziwne.
  • Odpowiedz
@Ryzy_Sledziuch: @Robertuss @Kampinos w sumie nie wiem co było, rozebrałem cały rower na części pierwsze, wymyłem, wypucowałem, nasmarowałem i złożyłem = cisza ;d ale mam wrażenie, że troche brudu było między sztywną osią a trójkątem ramy i tam gdzieś to strzelało bo dzień wcześniej jak wyjąłem suport z korbami i naciskałem rower od boku a stał na kołach to i tak było słychać jakieś delikatne trzaski.
  • Odpowiedz