Wpis z mikrobloga

Które miasto ma lepsze perspektywy - Kraków czy Wrocław?

Przez perspektywy mam na myśli sytuację na rynku pracy, jakość życia, zdolność do przyciągnia nowych mieszkańców.

W Krakowie ostatnio było sporo zwolnień, nie wiem jak we Wrocławiu

#krakow #wroclaw #nieruchomosci #polska #demografia #pracbaza #ekonomia #gospodarka

Jak wyżej

• Kraków 32.3% (116)
  • Wrocław 37.6% (135)
  • Miasta mają zbliżone perpspektywy 30.1% (108)

Oddanych głosów: 359

• 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SilesianPill: Oba miasta będą mieć problemy w perspektywie kilku lat przez zamykanie centrów kosztowych korporacji. Nie sądzę, żeby była tu jakaś różnica na poziomie makro, pewnie są niuanse w poszczególnych segmentach.
  • Odpowiedz
@SilesianPill: Oba mają podobne. Znacząca różnica jest jedna i @Iudex jej nie wymienił.

Wrocław nie jest tak turystyczny jak Kraków. Znajomi którzy przenieśli się z Wrocławia do Krakowa przez pracę bardzo mocno zwracali na to uwagę. Wrocław ma turystów, ale nie przeszkadzają. Kraków ma już turystów którzy przeszkadzają przez swoją ilość. Kwestia tego, że Kraków z Auschwitz i Kopalnią w Wieliczce oraz Zakopanym do odwiedzenia jest bardziej kuszący dla
  • Odpowiedz
  • 0
@SilesianPill Wrocław tez jest po fali zwolnien i nie wiadomo czy to nie koniec.... nie wiem czemu tutaj w kolko sie mówi o krk w tym kontekście a Wrocławiu to juz nie...m
  • Odpowiedz
@SilesianPill: definitywnie Wrocław. Mieszkam w Krakowie obok takiej dużej galerii, gdzie w c--j ludzi mieszka w okolicy i ludzie tam robią zakupy na co dzień - Krokus, możesz se obczaić lokalizacje, Auchan tam jest zawsze pełen ludzi. Obok w Serenadzie jest tylko mała Biedronka. I wyobraź sobie, że tego Krokusa teraz wykupił jakiś wielki pan deweloper i klitki inwestycyjne będzie stawiał xDDDD
A ludzie na zakupy znowu będą chodzili z
  • Odpowiedz
  • 19
@SilesianPill: ciężko odpowiedzieć, ale chyba stawiałbym na Kraków. Jedno co jest pewne, to że będzie przyciągał nowych mieszkańców dużo lepiej niż Wrocław. Małopolska ma o niebo lepszą sytuację demograficzna niż Dolny Śląsk. Tam już niedługo skończy się źródełko z nowymi mieszkańcami. Nie licząc Warszawy, głównym źródłem nowych mieszkańców dla miast wojewódzkich jest obszar o promieniu ok 100 km.

Co do rynku pracy to jedno i drugie miasto zawdzięcza sukces głównie
  • Odpowiedz
Wrocław nie jest tak turystyczny jak Kraków.

@Darth_Gohan: No jest tak w 40% tak turystyczny jak Kraków, za 2024 rok było u nas ok 6,6 miliona turystów przy 14,7 w Krakowie. Różnica jest spora, ale też nie jest tak, że nas ten problem nie dotyczy. Zwłaszcza, że wzrost jest na pewno duży, chociaż dane mają zaburzoną ciągłość po pandemii.
  • Odpowiedz
@SilesianPill: W Krakowie jest ogólnie dużo ludzi - turyści, ukraińcy. Wszędzie kolejki, wszędzie tłumy. Poza tym jednym mankamentem, miasto wydaje się być spoko do życia. Pracy jest dużo, są możliwości.
  • Odpowiedz
Małopolska ma o niebo lepszą sytuację demograficzna niż Dolny Śląsk. Tam już niedługo skończy się źródełko z nowymi mieszkańcami

@eezh: ale ty wiesz że Wrocław też zasysa ludzi z Opolszczyzny?
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: no szaleństwo, Opolszczyzna ma tak wspaniałą demografię że co roku zerg rush na Wroclaw będzie wysyłać xD zejdź na ziemię, już teraz zaczyna ubywać mieszkańców, a suburbanizacja dopiero się rozkręca. Kraków to jedyne miasto które w ostatnich latach ani razu nie utraciło mieszkańców (co zdarzało się nawet w Warszawie). Z big5 to aglo Wrocławskie ma najgorsze otoczenie demograficzne.
  • Odpowiedz
@Kryskamatyska: imo GOP jest właśnie w bardzo złej sytuacji, zaraz obok Łodzi. Potwornie się wyludnia i traci na znaczeniu. Przegrał z Krakowem tak jak Łódź z Warszawą. Nie zrozum mnie źle, Katowice raczej sobie poradzą i będą/są jednymi z lepszych miejsc do życia biorąc pod uwagę cena/jakość, ale region leci demograficznie w przepaść.
  • Odpowiedz
definitywnie Wrocław. Mieszkam w Krakowie

@Arivederczi: przyjedź najpierw do Wrocławia. Gorsze drogi, większe korki, deweloperka radzi sobie równie dobrze, co w Krakowie, gorsza komunikacją publiczna, mniej połączeń lotniczych, mniej ludzi obecnie, mniejszy potencjał turystyczny. Jedyną przewagą Wrocławia jest położenie bliżej zachodu.
  • Odpowiedz
@Ogau: byłem ostatnio na jeden dzień, to co mnie zdziwiło to fakt, że centrum jest dużo większe niż w Krakowie. Ogólnie mam kilku znajomych co mieszkają pod Wrocławiem i też komunikacja/dojazd do Wrocławia pociągiem z tych mniejszych miejscowości jest super. W Krakowie tak średnio.
No i kolejny argument - jak wojna wjedzie do Polski to lepiej żyć we Wrocławiu, bo Wawa i Kraków, Lublin itd. pójdą na pierwszy ogień jako
  • Odpowiedz
@Ogau: centrum tak jak Stary Rynek w Krakowie. Łaziłem tak po centrum Wrocławia i jest ogromne, kamienice dużo większe, wyższa zabudowa - Kraków to taka mała pipidówa ogólnie.
  • Odpowiedz