Wpis z mikrobloga

Shell-Haus, biurowiec zbudowany w latach 1930-32 dla firmy Shell. Modernizm luksusowy, wyłożony włoskim trawertynem, zgodnie z ideami Loosa że o jakości budynku świadczą jego materiały. Szkoda że Le Corbusier (i Wielki Kryzys) zabił nie tylko modernizmy ornamentowane (jak Art Deco czy ekspresjonizm ceglany), ale i te luksusowe minimalistyczne, na rzecz czysto utylitarnych maszyn do mieszkania.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Shell-Haus

#architektura #modernizm #zabytki #niemcy #berlin
Fennrir - Shell-Haus, biurowiec zbudowany w latach 1930-32 dla firmy Shell. Modernizm...

źródło: 2019-02-15-Shell-Haus-Landwehrkanal-02

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fennrir: przypomina, z resztą - w Rosji później Nadal według tego modelu budowano. Ze Stalinem to przesadziłem, bo mam na myśli wzorzec, który po chruszczowkach wdrożono na wysokie bloki. Elewacja schodzi się w takich zaokrąglonych stopniach jak na zdjęciu u Ciebie.
  • Odpowiedz
  • 0
@edwolf:
Tsooo? Może niektórze konstruktywistyczne bloki z czasów przed socrealizmem takie były, ale w wielkiej płycie nikt nie robił zaokrąglonych narożników, taki prefabrykat byłby trudny w produkcji, a tam chodziło żeby było jak najtaniej
  • Odpowiedz
Ja wiem że to akurat nie najlepszy przykład, ale to ten prefabrykat balkonu. I zauważyłem ze w Rosji roznie te elekenty aranzowali, niektore lepsze warianty mi się skojarzyły z budynkiem z Twojego postu. Niestety nie mam aktualnie dobrego neta aby poszukać ich na google streetview, ale myślę że już się w miarę obroniłem.
edwolf - Ja wiem że to akurat nie najlepszy przykład, ale to ten prefabrykat balkonu....

źródło: IMG_5870

Pobierz
  • Odpowiedz