Wpis z mikrobloga

@freddd mam kilka par, ale z przedziału cenowego <100 zł, steveny, smartwool i icebreaker. Steveny brałem do noszenia na codzień, dość szybko się przecierają i noga poci się zdecydowanie szybciej i bardziej niż w dwóch kolejnych markach. Nie wiem do końca z czego to wynika, a są najcieńsze z zestawu. Najwygodniejsze wg mnie są icebreaker, jakaś wersja light. Łażę w nich od czerwca i na trekking są świetne. Potwierdzam, że nie
  • Odpowiedz
@freddd: To pytanie należy zadac na forum skarpetka aby doradizli najbardziej optymalne skarpety.

Pewnie skończy się na jakieś krafcinie 500zł (szt.!) aby była przyzwoitej jakości ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 1
@freddd ja to nie wiem. morino czy nie morino, idę, dochodzę do celu i zawsze jest git. Chodźby i wiele km.

Chyba że buty obcierają, to wtedy dwie pary skarpet zakładam, ale i tu nie ma znaczenia merino czy nie
  • Odpowiedz
@freddd Te to chyba jakieś audiofilskie są. Merino samo w sobie z tego co słyszałem jest bardzo spoko, kupowałem parę razy na prezent osobie która bardzo dużo po górach chodzi, ale nigdy za taką cenę, a nie narzekała żeby te za kilkadziesiąt zł były jakieś słabe.
  • Odpowiedz
@freddd Mi się udało dorwać nowe SmartWool z merino 4szt za niecałe 80 zl za wszystko z przesyłką w jakimś sklepie wojskowym. Niska cena bo to chyba jakaś partia dla młodzieży/kobiet tylko małe rozmiary i czarny. Dla różowej super. Skarpety polecam ale że jakoś bardzo nie jesteśmy aktywni to 185zl za skarpety bym nie dał
  • Odpowiedz
@freddd: ogólnie werto. Wełny nie tylko nie trzeba, ale nawet nie zaleca się prać często. Sama się oczyszcza. Dobrze reguluje temperature zarówno jak jest chłodno jak i ciepło, oczywiście do granic rozsądku i zależnie od grubości. Ale ogólnie zakres komfortu termicznego jest znaaaacznie szerszy niż innyh materiałów. Merino jest wełną milutką. ALE ja osobiście w przypadku skarpetek preferuję, nawet przy bawełnie domieszki typu 10-20% jakiegoś poliamidu (którego normalnie unikam), bo
  • Odpowiedz
@freddd: J.w. merino jest warte "swojej" ceny ale nie takiej jak tu wrzucasz xD, sczególnie że to nie jest jakiś plastik który kupujesz na całe życie bo zużywa się stosunkowo szybko w porównaniu do innych opcji.
  • Odpowiedz
@freddd: Jezu jak paljaki się zesrały o cenę skarpet xd mordo najlepiej chodzić w takich plastikowych wykonanych z odpadów produkcyjnych z bangladeszu za 9,99 za 10 par
  • Odpowiedz