Wpis z mikrobloga

Dlaczego ludziom tak zależy na naturalnie doświetlonych mieszkaniach, z południową ekspozycją?
Więcej słońca to same kłopoty - więcej szkodliwego promieniowania UVB, ubrania suszące się na tarasie płowieją, telewizor / komputer gorzej się wyświetla, latem mieszkanie bardziej się nagrzewa.
Do tego teraz modne są mega duże okna w miejscu ścian, przez które sąsiedzi mają darmowego big brothera
#mieszkanie #deweloperka #projektydomow #nieruchomosci
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Giga_Przegryw: Mieszkanie wyłącznie z południową ekspozycją to porażka. Najlepiej na 2 strony. Albo i 3.
Okna od podłogi do sufitu to jeszcze większa pomyłka. Energetycznie nieefektywne, poza tym, i tak są zasłaniane, bo wszystko widać. No ale pan architekt tak wymyślił... A to droższe do zbudowania, serwisowania i użytkowania. Kompletna porażka w budownictwie wielorodzinnym.
  • Odpowiedz
@Giga_Przegryw: Myślałem podobnie gdy mieszkałem w słabo doświetlonym mieszkaniu xD

Podczas szukania kolejnego nierucha przebadałem temat - no i w nauce raczej jest konsensus, że naturalnie doświetlone mieszkanie to lepsze zdrowie psychiczne, lepszy rytm dobowy i nawet mniejsza szansa na upadek i to niezależnie czy chodzi o kurnik deweloperski czy o pokój w szpitalu.

No i łatwiej mieszkanie schłodzić niż doświetlić
  • Odpowiedz
No i łatwiej mieszkanie schłodzić niż doświetlić

@Atomic_Cookie: chyba sie z tym nie zgadzam, ale może cos sie pod tym kryje głębszego. Według mnie latwiej kupić lampkę niz założyć klimę.
  • Odpowiedz
@Giga_Przegryw: wynajmowałem w życiu z 8 mieszkań. I jednego jestem pewien, słabo doświetlone mieszkanie było dla mnie bardzo depresyjne i ponure. Nie wiem czy są na to jakieś badania, ale ot subiektywna opinia
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: zwykłą lampą nie zastąpisz naturalnego światła. Zgodnie z nauką lampy antydepresyjne mogą to zastąpić - ale wtedy musisz świecić sobie tą lampą 10k luxów w twarz z odległości ~20cm żeby to było skuteczne
  • Odpowiedz