Aktywne Wpisy

moll +14
Powieje trochę paranoją zapewne, ale szukam #ksiazki dla preppersów, do survivalu czy innego bushcraftu - takiej jak dla debila, totalnie od podstaw, która pozwoli na "przetrwanie" w razie wojny albo innego kataklizmu. Najlepiej jakby było to w formacie, który można zapakować do plecaka ewakuacyjnego po lekturze.
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi

labla +131

Kilka miesięcy temu odezwała się do mnie pewna pani, której marzeniem było zobaczenie galaktyki Andromedy przez teleskop. Jako, że wtedy nie było sezonu na ten obiekt to powiedziałem, żeby odezwać się późnym latem/jesienią. No i patrząc wczoraj na pogodę i zapowiadającą się bezksiężycową noc przypomniałem sobie o tym.
Umówiliśmy się i pojechaliśmy ze sprzętem w ciemne miejsce. Oglądaliśmy nie tylko Andromedę, ale również inne obiekty głębokiego nieba oraz Saturna. Oprócz obserwacji przez teleskop udało się zobaczyć kilka meteorów. Na pamiątkę postanowiliśmy zrobić zdjęcia telefonem przez okular teleskopu. Mimo silnego wiatru coś tam wyszło i udało się zrobić w miarę udaną pamiątkę :D
Nie pytałem jaki to telefon, ale zdjęcia to 30 sekund naświetlania w 20mm kitowym okularze. Teleskop oczywiście SW150/750
#astronomia #lublin #gwiezdnyprzewodnik
źródło: 1000004629
Pobierzźródło: 1000004627
Pobierzźródło: 1000004628
Pobierz@Antybristler: dałeś jej obejrzeć później Uranusa?
A potem lecisz po prostu do obiektu zaczynając od jakiejś jasnej znanej gwiazdy która jest najbliżej i skaczesz po mniej jasnych gwiazdach, które doprowadzą do danego DSa.
No i do szukania obiektów używaj najmniejszego powiększenia.
@JaX92: spytaj mamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
Można zoomować, tylko trzeba poczekać aż się wczyta, bo rozdzielczość jest spora.