Wpis z mikrobloga

@rkore: @DorodnyTucznik wbrew pozorom, to straty na cyrkulacji są spore, a przydatność dyskusyjna, ja rozważam czy nie zrobić jakiegoś "inteligentnego" systemu, żeby pompa się włączała dopiero gdy ktoś wchodzi do łazienki.
  • Odpowiedz
@milo1000 ja u siebie mam czujniki ruchu na ZigBee spięte z gniazdkiem ZigBee, do którego podłączona jest pompa. Włączam na 1 minutę jak ktoś wejdzie do łazienki i nie częściej niż 15 minut od poprzedniego załączenia (ten czas mógłbym wydłużyć chyba)
  • Odpowiedz
raczej chodzi o żywotność pompy, po co ma „chodzić” w nocy.

@DorodnyTucznik: To, że powodem wyłączania jest mimo wszystko oszczędność, tak jak pisał @rkore, przekonasz się jak porównasz rachunki za podgrzewanie wody przy pracy cyrkulacji 24h/dobę, i przy pracy jedynie okresowej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pompie stała praca nie przeszkadza, to są urządzenia doskonale smarowane i niemal bezawaryjne. Za to straty ciepła na przeciętnie
  • Odpowiedz
ja u siebie mam czujniki ruchu na ZigBee spięte z gniazdkiem ZigBee, do którego podłączona jest pompa. Włączam na 1 minutę jak ktoś wejdzie do łazienki i nie częściej niż 15 minut od poprzedniego załączenia (ten czas mógłbym wydłużyć chyba)

@chodzacy_internet: Ja mam zwykły czujnik ruchu, który włącza termostat elektroniczny (ten ma czujnik przymocowany do rury). Wejście do łazienki sprawia, że czujnik ruchu włącza termostat, a ten dalej pompę CWU,
  • Odpowiedz