Wpis z mikrobloga

To mój wujek Stanisław Żeśko pilot z dywizjonu 303 uczestnik bitwy o Anglię, miał ponad 80 lotów bojowych. Wrzucam właściwie dla tekstu modlitwy pilota napisanej na odwrocie zdjęcia:
„A gdy wzlecimy znów w powietrzne szlaki, by staczać w górze swoje walki krwawe, nasze stalowe błogosław nam ptaki, i daj zburzyć Berlin jak oni Warszawę.”
#wojna #bitwaoanglie #2wojnaswiatowa #zdjeciazwojny #dywizjon303
Unifokalizacja - To mój wujek Stanisław Żeśko pilot z dywizjonu 303 uczestnik bitwy o...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Unifokalizacja Dzisiaj byłby wyzywany od onuc, bo pomagał ruskim zdobyć Berlin i był ich sojusznikiem ;)
Do tego opluwaliby go z każdej strony bo pewnie konserwatysta i katolik.
Założę się, że nie o taką przyszłość dla swoich potomków i o taką Europę walczyli i umierali.
  • Odpowiedz
@Unifokalizacja: Być może nie wiesz, ale pierwszy dywizjon kościuszkowski powstał 20 lat wcześniej. Zamieszczam c.v. PILOTA (kaptian lotnictwa USA, reżyser King Konga), którego przodek walczył u boku Pulaskiego (który zginał dla USA). Przeczytaj ten życiorys, bo warto. Napisał: "nieważne jaką rangę mi dacie... moja rodzina uważa to za obowiązek ...) Piłsudski to ignorował. Temat zrealizował gen. Tadeusz Rozwadowski. https://pl.wikipedia.org/wiki/7_Eskadra_My%C5%9Bliwska Szukaj: cooper 303 sqadron
polacynigdynieklamia - @Unifokalizacja: Być może nie wiesz, ale pierwszy dywizjon koś...

źródło: cooper pulaski

Pobierz
  • Odpowiedz
@michelney: Tobie podrzucam coś ciekawego. Możesz zagiąć wszystkich "historyków" typu Tusk, Morawiecki. Oto zdjęcia z przysięgi (obecnie: komunistycznej) 1 dywizji WP im. Kościuszki. Przysięgali pod flagami USA, UK, ZSRR (czyli aliantów) i najwyższej fladze Polski. Mój dziadek (zostawiony w spalonej wiosce Polesia przez Rydza Śmigłego), który składał wtedy przysięgę zdobył Warszawę 2 razy (Prawa strona 15 wrzesień. Tego dnia Niemcy zniszczyli wszystkie mosty na Wiśle. Cały front czekał aż Wisła
polacynigdynie_klamia - @michelney: Tobie podrzucam coś ciekawego. Możesz zagiąć wszy...

źródło: przysiega 1dp

Pobierz
  • Odpowiedz
@piekuo Mój pradziadek od strony matki ożenił się z kobietą, która miała dzieci (jej mąż zmarł). Wkrótce zmarła i ona, ale pradziadek postanowił opiekować się tymi dziećmi. Wśród tych dzieci byl Aleksiej.

Z czasem pradziadek znalazł sobie nową żonę - moją prababcię, z którą miał kilokoro dzieci. Tak że moja babcia wychowywała się jakiś czas z dziećmi, którymi opiekował się mój pradziadek po śmierci pierwszej żony. I to od babci znam
  • Odpowiedz
@ArekMaupa: ale jak mieli lepiej dbac? Dbali tak samo jak o swoich zolnierzy. W trakcie wojny masy ludzi przeszly mobilizacje i udzial w walkach. Po wojnie zostali zdemobilizowani i wrocili do cywila.
Tak samo w Angli jak USA i innych panstwach.
  • Odpowiedz