Wpis z mikrobloga

Problem z dyskiem SSD NVMe w MSI GL75 Leopard 10SER-259XPL
Cześć,
mam laptopa MSI GL75 Leopard 10SER-259XPL z dyskiem 1TB M.2 PCIe SSD. Komputer działał normalnie, kopiowałem pliki, po czym wyszedłem, a po powrocie uruchamia się tylko BIOS i dysk jest niewykrywany.

Co już próbowałem:

Zmiana trybu boot (UEFI, Legacy/CSM)

Wyłączanie Secure Boot

Reset BIOS do ustawień fabrycznych

Reset EC (battery reset pinhole)

Nie rozkręcałem laptopa ani nie sprawdzałem fizycznego podłączenia dysku. Nie mam też kieszeni USB do dysku M.2 ani drugiego laptopa do testów.

Czy warto teraz rozkręcać obudowę i sprawdzać podłączenie dysku samemu? Ma to sens że coś się poluzowalo skoro laptop stał na biurku?

Czy takie działanie może coś poprawić bez możliwości przetestowania dysku na innym sprzęcie?

Czy tworzenie bootowalnego pendrive’a recovery ma sens, skoro BIOS w ogóle nie widzi dysku?

Co byście doradzili zrobić w takiej sytuacji?

Zależy mi na danych, które są na dysku, więc nie chcę niczego pogorszyć choć już sprawdziłem że odzyskanie z ssd to ciężki temat :/

#naprawalaptopow #laptopy #laptop #elektronika #ssd #msi
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niemodnie: Można go rozkręić sprawdzić fizycznie połączenie, ale raczej sam się ze slotu nie wysunął. Pewnie będziesz musiał kupić nowy dysk. A dane sobie wczytasz z kopii zapasowej, którą oczywiście robiłeś.

Co ja bym zrobił:
1. Spróbowałbym wyjąć i włożyć.
2. Sprawdziłbym czy komputer będzie widział inny dysk w tym samym slocie.
3. Sprawdziłbym czy inny komputer będzie widział ten dysk.
4. Nie pomogło? => nowy dysk
  • Odpowiedz
@niemodnie: To jest właśnie wada SSD. Cyk i nie działa. HDD w większości przypadków padały stopniowo i dało się uratować dane.
Bios powinien widzieć dysk. Jak widzi to Hirens boot używam i ściągam dane. Później stawiam system na nowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@rybeczka: dzięki, widzę sgdata wygląda super. Jak rozumiem w Krakowie nie warto?

@Bpnn
No właśnie nie mam jak sprawdzić na innym laptopie czy innego dysku, w takim razie do serwisu podjadę. Backup plików był - ale nie było pamięci podręcznej adobe lightroom i o te dziesiątki godzin pracy tu w sumie chodzi.
  • Odpowiedz
  • 0
@niemodnie niedawno bylo troche szumu o pewnym konkretnym update windowsa ktory "aktywowal" buga w niektorych SSDkach, przy kopiowaniu duzych plikow wlasnie, byc moze to cos o czym mozesz poszukac na jakis redditach i znalezc jakis workaround
  • Odpowiedz
  • 0
@Tril: dzięki, sprawdzę. Ale raczej duża szansa że update Windowsa żona (jej komputer) od daawna nie robiła ( ͡° ͜ʖ ͡°) chyba że z automatu niektóre wchodzą
  • Odpowiedz
  • 0
@Bpnn: @kidi1 @wypokowy_expert @Tril
A jesteście w stanie polecić jakiś inny dysk zamiast tego? Potrzebuje asap, research na szybko i mam pcie 3.0 ale niby 4.0 kompatybilne i można brać
WD SN850X
droższy samsung 990pro
Wd chciałem brać ale mi chat gpt marudzi że niby za ciepły na laptopa? Z kolei samsungi widzę jakieś grube problemy z firmware miały.
Kingston kc3000 ewentualnie widzę, niby znaczna różnica w
  • Odpowiedz
A jesteście w stanie polecić jakiś inny dysk zamiast tego?

@niemodnie: Nie ma znaczenia. To ta sama technologia. Czy coś się kopiuje w 10,3 czy w 10,4 sekundy jest tak nieistotne, że nie ma znaczenia jaki dysk kupisz. Kup od razu dwa żeby mieć kopię zapasową. Każdy dysk może paść. Nie ma znaczenia ile za niego dasz.
  • Odpowiedz
  • 0
@serwismaniek:dzięki! jutro będę wiedział jaki to był dysk bo widzę że fabryka tam dawała 500gb, u żony 1tb. To byl cbyba upgrade w morele.net gdzie kupiliśmy więc może tam być dowolny szit, może to problem. Chyba że jednak było fabrycznie to co piszesz.

Kupiłem już https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-wd-black-sn7100-1tb-ss d , mam nadzieję że bd ok, przynajmniej wg recenzji niska temp.

Dam znać, widzę że wycenę też masz free ale jeśli np model
  • Odpowiedz
@niemodnie: Ten WD to raczej dysk z niższej/średniej półki, jego główny plus to 5 lat gwarancji.
Ja nie jestem najlepszą osobą do doradzania „co kupić”, bo dla mnie każdy dysk ma jakieś mankamenty. Prędzej czy później i tak coś się może wydarzyć – dlatego lepiej mieć dwa tańsze dyski i robić kopię, niż ufać samym opiniom czy testom w sieci.
KC3000 po prostu ma najmniej problemów.

W praktyce przy wycenie odzysku największe znaczenie
  • Odpowiedz