Aktywne Wpisy

ukojenie +362
Wiedzieliście, że patrząc na końcówkę nazwy miejscowości można niemal bezbłędnie określić, czy jesteśmy na północy, czy na południu Polski?
To jedna z najbardziej niezwykłych, a jednocześnie najstarszych granic językowych w naszym kraju. Mazury, Pomorze, Kujawy i Wielkopolska pełne są nazw zakończonych na ‑owo, podczas gdy Małopolska, Śląsk i Podkarpacie to królestwo końcówek ‑ów.
Ta różnica nie ma nic wspólnego z rozbiorami czy nowożytną historią. Jej źródła sięgają średniowiecza, kiedy powstawały pierwsze nazwy dzierżawcze
To jedna z najbardziej niezwykłych, a jednocześnie najstarszych granic językowych w naszym kraju. Mazury, Pomorze, Kujawy i Wielkopolska pełne są nazw zakończonych na ‑owo, podczas gdy Małopolska, Śląsk i Podkarpacie to królestwo końcówek ‑ów.
Ta różnica nie ma nic wspólnego z rozbiorami czy nowożytną historią. Jej źródła sięgają średniowiecza, kiedy powstawały pierwsze nazwy dzierżawcze

Mehhhhhhh +23

Genetyka (widoczne, materialne, pierwotne)
Pieniądze (widoczne, materialne)
Status (widoczne, niemateralne)
Charakter
@marcin-tirowiec: no czyli jednak podoba się im moja fizyczność (geny). Przecież polki też skaczą po chadach za geny a nie za dobre serduszko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A ja myślę że mam i każdy ma jak odpowiednio przytryharduje i obniży wymagania. Tylko
Trudne prawdy do przyswojenia to właśnie cope wjeżdża cały na biało i na białym koniu i zabiera cię jak księżniczkę oraz odrzuca jabłko, które