Wpis z mikrobloga

@czlowiekbutelka to, że ćpał, miałoby dyskredytować to, co mówi? Według mnie dzięki temu lepiej rozumie mechanikę myślenia ludzi uzależnionych, więc w tym kontekście na plus. Dla wielu terapeutów to jest jednak abstrakcyjne, a on przeżył to na własnej skórze i ma patent na wyjście z nałogu.

A dla osób nieuzależnionych to też bez znaczenia: tak długo, jak opiera się na danych, wszystko jest ok. Oczywiście: to przez swoją historię jest tak
  • Odpowiedz
@Boxcutter raczej: 'dwadzieścia lat żarłeś cukier jak debil, bo nie miałeś żadnej k---a samokontroli. Groziła Ci śmierć z powodu cukrzycy i chorób serca. Ogarnąłeś dupę i zacząłeś zdrowo się odżywiać, a teraz trujesz wszystkim naokoło dupę, że jak raz na jakiś czas zjedzą batonika albo posłodzą kawę odrobiną cukru, to zaraz skończą jako grubasy w stanie przedzawałowym i będą zmagać się z cukrzycą, bo przecież każdy jest takim niedojebem jak ty
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: Rutkowski jest radykałem alkoholowym co nie zmienia postaci rzeczy, że robi tym dużo więcej dobrego niż złego, no i mówi o faktach które dla biednych wykopków to jakaś abstrakcja. Nie ma sensu się ścierać tutaj z ludźmi na temat alkoholu czy nawet na inne tematy, na tym portalu w większości nie siedzą najostrzejsze kredki w piórniku ¯\(ツ)/¯ Co do edukacji zdrowotnej zgadzam się w 100% ale przetłumacz to tym
  • Odpowiedz
@Boxcutter raczej: 'dwadzieścia lat żarłeś cukier jak debil, bo nie miałeś żadnej k---a samokontroli. Groziła Ci śmierć z powodu cukrzycy i chorób serca. Ogarnąłeś dupę i zacząłeś zdrowo się odżywiać, a teraz trujesz wszystkim naokoło dupę, że jak raz na jakiś czas zjedzą batonika albo posłodzą kawę odrobiną cukru, to zaraz skończą jako grubasy w stanie przedzawałowym i będą zmagać się z cukrzycą, bo przecież każdy jest takim niedojebem jak ty
  • Odpowiedz
@camelinthejungle mają mówić, ale co innego, jak ktoś mówi, że cukier jest zły, trzeba go ograniczać i z nim uważać, a co innego jak łazi i namolne p------i 'widzisz k---a, zjadłeś w tym tygodniu batonika, też kiedyś zacząłem od batonika, a później musieli przeszczepiać mi serce, jesteś cukrzykiem, ale jeszcze tego nie wiesz, to się zawsze tak zaczyna'.
Ocenianie wszystkich swoją miarą i zakładanie, że każdy kto dotyka cukru i nie
  • Odpowiedz
@Prawak_Fikolarz_Borys_Jelcyn_Drugi: też tak uważam, efekt Streisand

Jak się coś próbuje zbanować w 100% to efekt może być przeciwny do zamierzonego

Mówienie że każda dawka alkoholu jest tak samo zła, to niedaleko od krytykowania otyłości (co jest ogólnie dobre) mówiąc że 30kg otyłości jest tak samo złe jak
  • Odpowiedz
  • 0
@thetrumpist- ludzie czują do niego negatywne emocje bo gada o nich, osobach które lubią czymś zmienić odczuwanie rzeczywistości, ale jednocześnie ego nie pozwala im zaakceptować faktu, że oni też mogą się uzależnić.
trzeba o tym wiedzieć, że uzależnienie to nie jest wybór, nie da się go kontrolować a ty nie masz wpływu na to czy się uzalenzsz czy nie, do tego może się pojawić po latach i nabierać tempa którego się
  • Odpowiedz
No właśnie. A napisałeś że W KAŻDEJ ilości może nas zabić. Więc tylko chciałem wyjaśnić, że to bzdura ortodoksyjna

@In_thrust_we_trust nie jest to bzdura, bo żaden człowiek nie żyje w izolacji od kancerogennych czynników. Acetaldehyd uszkadza DNA, etanol nasila działanie innych rakotwórczych czynników i uszkadza błonę śluzową. Poza tym osoba z mutacją genów odpowiedzialnych za metabolizm etanolu może mieć większego pecha. Szansa na to, że samo 5 g etanolu będzie bezpośrednio
  • Odpowiedz
@Krecia_Kotlownia: czemu jest odklejony? Właśnie zakupiłem jego książke "Alkoiluzja" i będzie czytana jesienią.

Ale zanim ją kupiłem, wysłuchałem 3 podkasty z nim jako gościem i stwierdziłem, że chłop się zna na tym, co mówi
  • Odpowiedz
@Damntrain: znam ten typ ludzi - sami są za słabi psychicznie by opanować się, a jak juz jakimś cudem wyjdą z nałogu to p------ą do konca życia jak im sie udało i pałają nienawiścia do wszystkiego co im alko przypomina, a w szczególności do ludzi, którzy sobie mogą palnąć :D
  • Odpowiedz
@FenrisVonUlfer: rozwiązują problem który sami sobie wymyślili ( ͡° ͜ʖ ͡°)
w sumie to jest zarąbista praca. mówisz: musisz przyjść do mnie na lekcje niepicia bo chlejesz piwsko, jesteś alkoholikiem degeneratem i masz udar, no i szluz - kolejny klient.
  • Odpowiedz
@camelinthejungle:

nie jest to bzdura

Oczywiście że jest to bzdura. Mamy tu sytuację zero-jedynkową. Albo każda ilość jest potencjalnie zabójcza, albo nie.

Jak wiemy, 5 ml zabójcze nie jest, a więc pisanie o zabójczej każdej ilość jest bzdurą populistyczną i zorientowaną na emocjonalny odbiór czytelnika
  • Odpowiedz