Wpis z mikrobloga

Ej, a pamiętacie jak Generacja Z miała zrewolucjonizować kulturę pracy w Polsce? Koniec z kulturą z--------u itd?

No to pracodawcy powiedzieli "nie chcecie pracować to was nie zatrudnimy"

A teraz młodzi na Reddicie, Tiktoku i X płaczą, że nie mogą znaleźć żadnej pracy XD

#praca #pracbaza #polska #bekazlewactwa #korposwiat
trevoz - Ej, a pamiętacie jak Generacja Z miała zrewolucjonizować kulturę pracy w Pol...

źródło: genz

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ukraińcy*, Białorusini**, Hindusi, Uzbecy, Pakistańczycy itd. chętnie do magazynu za minimalną pójdą i jeszcze będą na wyścigi robić.

@GomiGomi: Jakiś czas temu kumpel mi napisał, że do jego zakładu pracy przyjęli grupkę Wietnamczyków, powiedziałem że żeby się nie zdziwił jak ich wyjebią za jakiś czas XD Po 2 tygodniach mówił że to są mali niscy kolesie, idzie ich z dziećmi pomylić z daleka, ale zapierdzielają tak że wyrabiają prawie 2x
  • Odpowiedz
@sayanek dlatego lewica była historycznie antyimigracyjna, ale julkariat wielkomiejski jest skrajnie ograniczony percepcyjnie; polski pracownik nie ustoi takiej konkurencji;
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut poczekaj 2 lata, mówię to całkiem serio; pierwszy raz od lat bezrobocie wzrosło w okresie wakacyjnym, który sprzyja sezonowemu zatrudnieniu; obecnie mnóstwo ludzi pracuje na B2B - ich nie widzisz w statystykach UP; czyli handlowców, programistów, marketingowców;
Jeszcze trochę nas trzyma w grze demografia, ale do 2028-30 mogę się założyć, że będzie dwucyfrowe bezrobocie rejestrowane.
  • Odpowiedz
Znacząca większość CV nie została nawet otworzona - nawet, jeżeli byłem jedynym aplikującym (tego to w ogóle nie rozumiem).

@MalowanyPtak: bo haerówy zatrudniają żeby zatrudniać a nie zatrudnić. Widocznie potrafią się lepiej zakręcić niż pracownicy, którzy na swoich barkach utrzymują firmę ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Tajlosfit AI będzie ważne, ale najmniej z wszystkich czynników dużych. Natomiast będzie pchane przez media, bo to buzz world współczesny plus łechcze inwestorów.

Co spowoduje bezrobocie:
- rosnące koszty pracy —> dalszy outsourcing pracy białych kołnierzyków do Indii, Filipin itd.
- j.w. + najwyższe w Europie ceny energii wypchną montownie/fabryki smrodu poza Polskę;
- powyższe przyspieszy katastrofalna kondycja niemieckiej gospodarki i europejskiego
  • Odpowiedz