Wpis z mikrobloga

Ej, a pamiętacie jak Generacja Z miała zrewolucjonizować kulturę pracy w Polsce? Koniec z kulturą z--------u itd?

No to pracodawcy powiedzieli "nie chcecie pracować to was nie zatrudnimy"

A teraz młodzi na Reddicie, Tiktoku i X płaczą, że nie mogą znaleźć żadnej pracy XD

#praca #pracbaza #polska #bekazlewactwa #korposwiat
trevoz - Ej, a pamiętacie jak Generacja Z miała zrewolucjonizować kulturę pracy w Pol...

źródło: genz

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

No to pracodawcy powiedzieli "nie chcecie pracować to was nie zatrudnimy"

@trevoz Lol a to nie jest tak że rynek IT od jakiegoś czasu jebnąl i ktoś startujący praktycznie mają ciężki się gdzieś dostać? Nawet specjaliści nie są pewni swojej roboty...
  • Odpowiedz
@trevoz: IT umarło i jeżeli absolwent w wieku 25 lat tego nie zauważył to znaczy, że nie miał podączenia do sieci, którą nomen omen studiował. To jest branża, w której na tym etapie to powinien mieć ze 3 lata doświadczenia komercyjnego. U nas ponad połowa z setek CV, jakie przychodzą to są już ludzie spoza Polski, głównie Indie. I mówię o stacjonarnych stanowiskach.

Reszta prac biurowych na wymarciu. W budżetówce
  • Odpowiedz
A teraz młodzi na Reddicie, Tiktoku i X płaczą, że nie mogą znaleźć żadnej pracy XD

@trevoz: Rozum to jako takiej, w której płacą im według nich godne pieniądze. Kto wie czy to 9, 15, 20 kafli na miesiąc.
  • Odpowiedz
  • 2
Lol a to nie jest tak że rynek IT od jakiegoś czasu jebnąl i ktoś startujący praktycznie mają ciężki się gdzieś dostać? Nawet specjaliści nie są pewni swojej roboty...

@sylwke3100: potem zatrudniasz juniorka, który nic nie umie i nawet mu się pracować nie chce. Zero chęci do nauki, pracy. Nie warto im nawet dawać szansy na zdobycie doświadczenia.

Oczywiście nie mówię o wszystkich, ale naprawdę tyczy się to dużej części
  • Odpowiedz
@trevoz Tak tak powtarzasz brednie pod swoją tezę. A zapominasz że skończył się covidowy szał IT. W dodatku jest ogólnie kryzys szczególnie na europejskich rynkach pracy to tym bardziej nowi pracownicy najniższego szczebla są niepotrzebni...
  • Odpowiedz
@trevoz Nie mogą znaleźć pracy, a na magazynach, produkcjach czy w firmach kurierskich brakuje ludzi. Jeszcze mogę założyć własną firmę, ale po co lepiej j---c na etacie.
  • Odpowiedz
@trevoz: Z własnej praktyki - rok czasu szukałem pracy jako senior RnD engineer z 3 letnim doświadczeniem przemysłowym (wiem, inna branża, ale siłą rzeczy umiem w klepanie kodu). Wszystkie CV wysłane przez Pracuj, Linkedin i inne gówna psu w dupę - z wysłanych kilkuset CV dostałem odpowiedź na 3. Znacząca większość CV nie została nawet otworzona - nawet, jeżeli byłem jedynym aplikującym (tego to w ogóle nie rozumiem). Te wszystkie
  • Odpowiedz
na magazynach, produkcjach czy w firmach kurierskich brakuje ludzi

@Yohimbin: mmm czterobrygadówka za minimalną albo śmieciówka w kurierce gdzie ludzie wsiadają za kółka z połamanymi nogami byle tylko nie płacić kar umownych - zawsze o tym ludzie marzyli xD. Jak uważam Z za gówniane pokolenie, tak im się nie dziwię. Z takiej pracy ani nic nie odłożysz ani się niczego tam nie nauczysz. Ale polska januszerka zamiast iść w automatyzację
  • Odpowiedz
Te wszystkie portale w mojej percepcji to marnowanie czasu.

@MalowanyPtak: te wszystkie portale to jest tylko zbieranie danych przez pracodawcow zeby w razie czego po kilku latach nagle zadzwonili jak im pracownik ucieknie. Mi ostatnio jedna z firm po 2 latach zadzwonila, ze kiedys aplikowalem na stanowisko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@trevoz Bo wybrał g---o IT kierunek, a nie ze mlodzi nie potrafią.

Stoimy w przedniu rewolucji informatycznej zasponsorowanej przez AI.
Sytuację możesz porównac do XIX wieku gdzie pracownicy pomagali budować ogromne linie i maszymy parowe, które potem ich zastąpiły np w włókiennictwie. Później ci sami pracownicy uszkadzali te maszyny żeby je zatrzymać ale było już za późno xD

Teraz będziesz miał to samo tylko że wtedy ludzie protestowali i wstawali się
  • Odpowiedz
@Yohimbin: no ludzka tragedia, bo Cię hodują na zwykłego pracownika od gnoja. To, że się pogodziłeś ze swoim marnym życiem żałosnego pracownika, nie ujmuje ludziom, którzy wolą korzystać z życia, a nie tyrać dla pszempciempiorcy za minimalną z kawalerką za 2k + media.
  • Odpowiedz
@femboy69: Kolega jest dyrektorem w międzynarodowym korpo i czasami prowadzi rozmowy z kandydatami i powiadał o kwiatkach jakie się zdarzają. Opowiadał, że przyszedł chłopak zaraz po studiach, na jakieś g---o stanowisko, chciał trzy średnie krajowe na rękę kwotę aktualizowaną co roku, służbowy samochód i pracę zdalną. Na pytanie jak praca zdalna to po co mu służbowy samochód to odpowiedział, że jakby musiał do biura przyjechać na jakieś spotkanie to nie
  • Odpowiedz