Wpis z mikrobloga

Mirki, czy ktoś z was używał złączek skręcanych do rur miedzianych typu Conex? Musze przeciąć a potem połączyć rurę miedzianą od wody zimnej fi 22. Lutowania chce uniknąć bo to pion pod dwoma mieszkaniami i spodziewam się że będzie mi tam ciekła woda więc z lutowaniem może być lipa a muszę to zrobić sprawnie.
Nigdy nie używałem tego typu, zastanawia mnie jak w nich jest szczelność uzyskiwana, oringow tam nie ma. Oliwka zaciska się na rurze i opiera i gniazdo w korpusie i nakrętkę, to wiadomo ale czy konieczne jest idealne czoło rury przylegające do dnia gniazda? Mam mega mało miejsca na użycie obcinaka i obawiam się że nie będę miał pewności czy czoło jest idealne.

Złączka typu jak na foto

#hydraulika #remontujzwykopem
morghul - Mirki, czy ktoś z was używał złączek skręcanych do rur miedzianych typu Con...

źródło: temp_file6142185710256214522

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@morghul: Szczelność w tych złączkach robi oliwka w połączeniu z korpusem - oliwka odkształca się pod naciskiem nakrętki (którą dokręcasz) i dopasowuje do stożka w korpusie.

Co do cięcia, u siebie najgorzej uciąłem rurę 35 wyrzynarką, bo nic innego nie chciało tam podejść. Wyszedł mi błąd rzędu 10 stopni skosu, złączka chyba już 5 lat przeżyła i trzyma nadal - ciśnienie robocze ok. 1,5 bara. IMHO ważniejsze jest dobre ogratowanie
  • Odpowiedz
  • 0
@morghul Nie prasuj :)

Powiem tak, że cała Wielka Brytania na takich kompresyjnych złączkach działa i ani razu nie było z nimi problemów, chyba, że było źle dokręcone.

Najlepiej jeszcze przed założenoem oliwki czyli tego pkerścienia posmarować pastą, jak i na tą oliwkę, po czym zakręcić.
Bo bez tego przy dokręcaniu będzie słychać taki przeskok, co może skutkować przeciekiem, ale to tylko teoria. Ani razu po takim dokręcaniu nic się nie działo i noe
  • Odpowiedz