Wpis z mikrobloga

Właśnie się dowiedziałem, że skoczył się Moj Prąd 6.0, a dziś mają wejść instalatorzy. Co byście zrobili na moim miejscu. Zaliczka 50% wpłacona.
#fotowoltaika
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szym3kSzym3k: niech ci dadzą sprzęt i karz im s--------ć. Zrobisz sobie sam. Cena sprzętu to mniej niż 50%

Albo powiedz że nie chcesz już instalacji po zawyzobej cenie bo i tak nie dostaniesz dotacji niech ci zrobią nową ofertę. (- dotacja)
Jeśli bedą zapewniać o tym że dostaniesz to powiedz że dopłacisz resztę po otrzymaniu dotacji. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@QoTheGreat: z czystego powietrza już skorzystałem. Zaraz będę składał dokumenty o zwrot pieniędzy. Plotki mówią że raczej nie będzie Mój prąd 7.0, ale możliwe jest inne wsparcie producentów - co by to nie znaczyło.

@toszamono właśnie się spodziewam że ceny PV i magazynowe mogą spaść. Tylko to jest loteria.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: spadną. Jeszcze jest kwestia taka, czy masz duże zużycie energii. Ja np. mam 10MWh z pompą ciepła i nawet bez dotacji bym instalował przy moim zużyciu. Jak masz ze 3000kWh to odrocz. Instslatorzy za samą instalacje pobierają dużą marzę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Djelon: za instalację PV 10kw i falownik Foxess p3+ magazyn ep12 dostałem ofertę 40k. W sumie to było od 2 firm.

Tyle nie zużywamy prądu. Bez pompy ciepła szło nam jakieś 6MWh. Teraz założyliśmy pompę. Trudno oszacować co będzie.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: Jak przyklepane to robić, szanse na nowy mój prunt są wysokie, a zawsze uznawali faktury nawet do 2-3 lat wstecz. A jak nie pyknie to tylko okres zwrotu się wydłuży i tyle.
  • Odpowiedz
  • 0
@QoTheGreat: u mnie tak samo było. W lato CWU to bojler, w zimie CWU było z kotła na ekogroszek. O tyle mnie pocieszasz, że pieniądze które szły na węgiel pójdą na prąd, a będzie to wszystko bezobsługowo.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: U mnie jest dość klarownie, bo przez rok miałem pompę bez paneli.
W 2022 kocioł na węgiel i CWU boiler 7MWh.
W 2023 zużycie około 10MWh. Od stycznia Panasonic T-CAP 12 -50kpln
W 2024 Ilość energii zużytej w roku 2024: 5140 kWh z faktury pge. Od stycznia 12kWp paneli +10kWh magazyn -54kpln
Do zapłaty za 2024 i 2025 miałem łącznie 7780zł.

Czyli w sumie 4k pln w kieszeni za
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: kostka 3 poziomy po 90m2, z czego parter z garażem ogrzewanym w zależności od chęci. W tym roku wymieniliśmy okna stalowe na 1 kondygnacji na 3 szybowe. Podłoga była chłodna na 2 poziomie.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k rób. To się zawsze zwróci. Dofinansowanie wróci w formie innej. Magazyn energii muszą finansowac inaczej będą mieć problem. Więc to jest oczywiste że magazyny będą finansowane.
  • Odpowiedz