Wpis z mikrobloga

#tenis siema chciałbym zacząc grać w tenisa, jaką polecacie rakietę i buty na start? jakieś tecnifibre, wilsony czy cos innego ? buty mogą być takie jak już mam do biegania czy lepiej kupić jakieś tenisowe?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirasKo-Kalwario: jak dopiero startujesz to kup jakąś tanią używkę z olx, byle grafitowa i nie za ciężka (<=300g) albo pożycz w klubie gdzie będziesz grał. Buty na start mogą być do biegania imo, tylko jak pójdziesz na mączkę to mogą się u----c. Jak się wkręcisz to wtedy kup buty tenisowe pod konkretną nawierzchnię na której grasz - niektóre niby są all court ale imo na mączkę warto tylko te co
  • Odpowiedz
@meister_chlepka: yonex ezone ma tak specyficzny kształt główki że absolutnie nie jest moim zdaniem uniwersalną rakietą na początek, A dobre buty ważniejsze niż rakieta. Kup buty na mączkę, będzie ci się w nich dobrze grało na ceglanych i dywanowych kortach. Na hard musisz mieć oddzielne non-marking o innej podeszwie. A w ogóle jeśli dopiero zaczynasz, to najlepiej nie kupuj nic - zobacz, czy w ogóle ci podpasuje granie. Rakietę wypożycz
  • Odpowiedz
@konrafal1000: zapomniałeś chyba OPa oznaczyć @mirasKo-Kalwario

co do reszty to jeden rabin powie tak, drugi rabin nie. Ja napisałem na podstawie tego co widzę u amatorów na niższym levelu, sam grałem tylko jakimś stalowym headem za 180zł nówka, a potem tecnifibrami, więc nie mam rozeznania.
No i:

EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY

( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@konrafal1000: to też kwestia naciągu, wiem że OP to newbie, ale sama rama to nie wszystko. Z mojego doświadczenia - grałem headem speed mp - wciągnąłem luxilon alu power na 22/21kg i było "tak se", za to z solinco hyper g 1.20 na 24/23kg było ok. W lutym tego roku przesiadka na babolata PD ten poprzedni model chyba 2021, z hyper g mi kompletnie nie grał, za to z alu
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: W nowych sklepowych rakietach zazwyczaj masz wciągnięte niewiadomo co, na niewiadomo ile kg (i ile z tych kg zostało też nie wiadomo). To się nadaje tylko do zerwania i założenia nowego naciągu. W używkach - raczej będzie zgrany, więc też trzeba wymienić. Generalnie dla większości naciągów taki standard to coś pomiędzy 22-24kg (siła naciągu), jedynie luxilona wciąga się lżej o 10% niż standard. Same naciągi to studnia bez dna
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: stringer ci dobierze, na początek nie będziesz wiedział, czego potrzebujesz, naciągną ci taki uniwersalny. Koszt samego naciągu to średnio 30/40 zł, usługa drugie tyle, jak chcesz mieć ekspresowo to ok. 100/120 pln za całość.
  • Odpowiedz