Wpis z mikrobloga

Typowy hedonista be like:
-Dla mnie najważniejsza jest moja przyjemność, żeby mi było dobrze.
-Przyjemność czyimś kosztem?
-Absolutnie nie.
-Czyli jesteś weganinem, prawda?
-Yyy, nie, mięso jest smaczne XD.
#weganizm #wegetarianizm #bekazmiesozercow
  • 81
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 7
@CT-5555: Nie przyszło ci do głowy, że zwierzęta mają układ nerwowy i cierpią? Zwierzę spędza całe życie w okropnych warunkach i kończy w rzeźni, bo dla hedonisty to smaczne.
  • Odpowiedz
@666-666: też uważam że postęp wyrządził mnóstwo szkód w dziedzinie rolnictwa, myśle że zwierzęta zanim trafią na talerz powinny móc żyć we względnej harmonii z naturą, człowiek też powinien takie życie prowadzić, choć to obecnie jest bardzo trudne do zrealizowania.
Argumenty o organach skomentuje tak, widzisz podobieństwa, ale nie widzisz różnic, albo jest umniejszasz. Nie dziwie sie, bo żyjemy w świecie w którym już nawet ten ukochany pierwiastek rozumu u
  • Odpowiedz
  • 6
@Anihilacja_entropii: Dietą wegańską możesz sobie dostarczyć wszystkich składników odżywczych. Z naturą to nie ma nic wspólnego, człowiek ma budowę ciała bardziej jak roślinożerca - brak kłów, długi przewód pokarmowy. Poza tym nie biegasz z dzidą po lesie tylko z koszykiem po biedrze.
  • Odpowiedz
  • 5
@CT-5555: To, że hodowla przemysłowa jest okrutna nie znaczy, że hodowanie zwierząt na wsi jest dobre.

wartości duchowe, zdolność do kontemplacji i głębszego spojrzenia na świat

Religijne p--------o bez żadnego poparcia w dowodach. To, że ktoś nie ma zdolności to kontemplacji to powód, żeby mu zadawać ból, torturować, mordować? Żałosne, taki uduchowiony, a moralności brak.
  • Odpowiedz
Dietą wegańską możesz sobie dostarczyć wszystkich składników odżywczych

@666-666: ale nie chcę. (Tzn. tak po prawdzie, to mało jem mięsa bo co za dużo to niezdrowo).

Z naturą to nie ma nic wspólnego, człowiek ma budowę ciała bardziej jak roślinożerca - brak kłów, długi przewód
  • Odpowiedz
@666-666: jak jesteś taki mądry, wyznawco nauki, to powinieneś znać takie podstawy jak to że człowiek z natury jest wszystkożerny i wielokrotnie łatwiej zaspokaja swoje potrzeby odżywcze poprzez zrównoważoną diete zawierającą zarówno produkty od-zwierzęca jak i roślinne.
  • Odpowiedz
Dziękuję za podręcznikową ilustrację tego co napisałam. Hedonizm confirmed.

@666-666: hm... ale Ty nic złego nie napisałeś (bo za tym, że trochę bez sensu). Z resztą to nie podpada pod hedonizm, bo jest to coś innego, ale jak bardzo chcesz to możesz to podpiąć pod hedonizm nie mam problemu z Twoją opinią, bo to tylko Twoja opinia, nic więcej.
A "z trzeciej strony", nie bardzo rozumiem po co potępiać hedonistów,
  • Odpowiedz
@666-666: Nie jestem weganinem, ale jeśli kiedyś przyjdzie jakaś władza, która zakaże jedzenia mięsa to nie będę po kryjomu hodował zwierząt na mięso tylko się ucieszę, bo teraz będę mógł codziennie jadać leczo lub ratatuj.

Sam z siebie jestem za leniwy na wprowadzanie takich zmian.
  • Odpowiedz
  • 4
@Anihilacja_entropii: Brzmi jak hedonizm z dodatkowym krokiem wyparcia - płacisz za znęcanie się nad innymi świadomymi istotami, bo chcesz i tyle. Twoja przyjemność jest najważniejsza. W dodatku twierdzisz, że niech sobie robią co chcą, krzywda innych nie ma znaczenia.
  • Odpowiedz
  • 4
@lycaon_pictus: Jakie to straszne zmiany musiałbyś wprowadzić? Kupować mleko roślinne zamiast zwykłego? Tofu/strączki albo jakiś zamiennik zamiast zwłok? Serio, nie ma żadnego powodu do płacenia za mordowanie.
  • Odpowiedz
@666-666:

Jakie to straszne zmiany musiałbyś wprowadzić? Kupować mleko roślinne zamiast zwykłego? Tofu/strączki albo jakiś zamiennik zamiast zwłok? Serio, nie ma żadnego powodu do płacenia za mordowanie.

Nie łapiesz. Chodzi o przyzwyczajenia.
  • Odpowiedz