Wpis z mikrobloga

  • 15
@DezorientacjaKota jak jabłka nie będą odpowiednio cierpkie i kwaśne to wyjdzie ci słaby jabol a nie cydr ziom.
Najlepiej to i tak mieszać różne odmiany dla dobrego balansu.

Mam lata praktyki, robię cydry, miody i a czasami jak się nudzę robię inne dobre rzeczy.

Z takiego cydru jak ty mówisz to można co najwyżej wymrażankę zrobić.
  • Odpowiedz
@KocieUszko Ja nie, Czesi mają. Taki Pivovar Rychnov nad Knezna robi destylaty. Najlepiej zawieść gotowy nastaw z owoców i wtedy ci tylko destylują, a jak ci się nie chce to same owoce
  • Odpowiedz
@SHOGOKI Cydry to domena UK i półwyspu iberyjskiego. Jako, że nie mieli dobrych "deserowych" jabłek tylko kwaśne i twarde zaczęli robić cytryny. Słodkie jabłka wykorzystywani do spożycia na surowo lub w szeroko pojętej kuchni. Twarde i kwaśne do cydrów. W Polce cydr nie zdobył do niedawna popularności bo naszych jabłek szkoda było na destylaty czy "wina"
  • Odpowiedz
  • 0
@lukasz-lux no to się pylą, chodź jak policzysz sobie czas to już nie aż tak, no ale nie wszystko można/trzba tak przeliczać.

No to chyba każdy wie że soki są z koncentratu robione w sklepie.

Btw. Jaka orientacyjna data przydatności?
  • Odpowiedz