Wpis z mikrobloga

@StdPtr "I właśnie dlatego, pamiętając o tragedii naszej ojczyzny powinniśmy NIE pomagać naszym ukraińskim sąsiadom którzy są teraz w zbliżonej sytuacji - w końcu gdyby nie pomoc całego świata to znikliby z mapy"
Koniec.
  • Odpowiedz
@chrzanu180: No jeśli ktoś te nazwy traktuje jak osobne państwa no to co poradzę, dla mnie to zawsze było to samo

@zbigniew23 Ja właśnie nie pierwszy dlatego nie rozumiem zdziwienia, przyjęło się ZSRR i dlatego

@slapdash Wiem że się tak czasami mówi, nie specjalnie często, ale samo sformułowanie istnieje.. :p
  • Odpowiedz
  • 1
@zbigniew23 @slapdash @VZee
Zsrs czy sowieci mówi się bardziej w kontekście XXlecia międzywojennego czy Iwś. Po II wś mówi się raczej ZSRR. A w trakcie to zależy kto mówi.
Ogółem w PRLu sowiecki źle się kojarzyło, dlatego promowano słowo "radziecki". Gdybyś spytał dowolnego Polaka w XXleciu co to jest to "radziecki" to by nie wiedział o co chodzi. Bo mówiło się sowieci
  • Odpowiedz
@Movet: współcześnie doszliśmy do konsensusu, że nie ma takiego słowa w języku polskim jak „sowiet”. „Sowiet” to po prostu „rada” po rosyjsku, więc używanie skrótu ZSRS, to używanie rusycyzmów.
  • Odpowiedz
  • 0
@VZee to może też zamiast bolszewicy używajmy "większościowcy" żeby nie używać rusycyzmu? 1920 wojna polsko - większościowa.
To, że to jest rusycyzm to nie jest nic złego. To nie ma żadnego związku czy ktoś jest ruską onuca czy nie. I też o żadnym konsensusie nie słyszałem, że nie można używać słowa "sowiet". Tak, używa się głównie słowa radziecki. Ale to nie wyklucza użycia słowa "sowiecki". A już w szczególności, gdy się
  • Odpowiedz
  • 0
@VZee zresztą to właśnie ruska propaganda rozpropagowała słowo "radziecki". Wiec to konsensus wymyślony w Moskwie
  • Odpowiedz
@Movet: w większości literatury historycznej którą czytałem, jak i w dokumentach, używanie skrótu ZSRS, o ile w ogóle jest używany, kończy się na pokoju ryskim. W kontekście II WŚ właściwie nie spotyka się go nigdy.

Polska administracja przed II WŚ również używała nazwy Związek Socjalistycznych Republik Rad. Nie wiedziałem, że im to podyktowano w Moskwie.
  • Odpowiedz