Aktywne Wpisy

wojtek-polki +425
Czyli mężczyzna który:
-ma ciągłość zatrudnienia
-nie był na L4 w ciąży
-nie był na macierzyńskim
-nie pobiera świadczeń na dziecko (800+ itp)
-nie korzysta z opieki nad chorym dzieckiem
-ma ciągłość zatrudnienia
-nie był na L4 w ciąży
-nie był na macierzyńskim
-nie pobiera świadczeń na dziecko (800+ itp)
-nie korzysta z opieki nad chorym dzieckiem
źródło: temp_file1429150910024872164
Pobierz
Mjut93 +89

źródło: Screenshot_2025-09-17-15-30-44-75_f598e1360c96b5a5aa16536c303cff92
PobierzKoniec.
@KarmelkowyZubr: kto tak mówi? Chyba Krowin z tymi swoimi ekscelencjami, wielce czcigonymi i reparacyjami ktoremu sie zwiduje ze zyje w ksiestwie warszawskim
@zbigniew23 Ja właśnie nie pierwszy dlatego nie rozumiem zdziwienia, przyjęło się ZSRR i dlatego
@slapdash Wiem że się tak czasami mówi, nie specjalnie często, ale samo sformułowanie istnieje.. :p
Zsrs czy sowieci mówi się bardziej w kontekście XXlecia międzywojennego czy Iwś. Po II wś mówi się raczej ZSRR. A w trakcie to zależy kto mówi.
Ogółem w PRLu sowiecki źle się kojarzyło, dlatego promowano słowo "radziecki". Gdybyś spytał dowolnego Polaka w XXleciu co to jest to "radziecki" to by nie wiedział o co chodzi. Bo mówiło się sowieci
To, że to jest rusycyzm to nie jest nic złego. To nie ma żadnego związku czy ktoś jest ruską onuca czy nie. I też o żadnym konsensusie nie słyszałem, że nie można używać słowa "sowiet". Tak, używa się głównie słowa radziecki. Ale to nie wyklucza użycia słowa "sowiecki". A już w szczególności, gdy się
Tu nawet jeszcze bardziej egzotyczna wersja "sowiety". W SJP masz calą masę "sowieckich" słów
Polska administracja przed II WŚ również używała nazwy Związek Socjalistycznych Republik Rad. Nie wiedziałem, że im to podyktowano w Moskwie.