Wpis z mikrobloga

Nie boicie się lokować środków w XTB na te wszystkie lata?
Że się zawiną/padną/oszukujo/cokolwiek?

takie PKO BP albo nawet mBank sprawia wrażenie jednak bardziej zaufanej instytucji.

Stoję właśnie przed tym dylematem i się zastanawiam.

#ike #ikze #emerytura #inwestycje #oszczedzanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LucaJune: Zdefiniuj "lokować środków w XTB"

Jeśli kupujesz u nich akcje i etfy, to jesteś bezpieczny, one są twoje. Chyba, że kupujesz wyłącznie akcje XTB, to oczywiście, że mogą upaść. Albo jak lokujesz środki w instrumentach finansowych, które akcjami/etfami nie są, to wtedy też jesteś zagrożony.
  • Odpowiedz
@LucaJune: ja jestem ostrożny i tylko w bankach lokuję, czyli lokaty lub konta oszczędnościowe. Wtedy do 100 k Euro jesteś pewny, że odzyskasz. Pozabankowe instytucje to jest loteria. Dzis taki XTB jest jutro go nie ma, przykład cinkciarza, oczywiście nie mówię że XTB się zwinie lub nie są wiarygodni ale każdy musi sam ocenić ryzyko.
  • Odpowiedz
Nie. Działają pod nadzorem KNF. Zakupione instrumenty należą do Ciebie. Nie mogą sobie ich zagarnąć w celu spłacania swoich dłużników. W najgorszym przypadku będą przenosiny do innego DM. Kiedyś była już w Polsce likwidacja dość popularnego domu maklerskiego - BPS. Podejrzewam, że w przypadku hipotetycznego bankructwa procedury wyglądałyby podobnie.
  • Odpowiedz
@LucaJune: Osobiscie postrzegam to ryzyko jako niskie. Ale zawsze warto wg mnie podzielic to na kilka ryzyk.

1. Ryzyko utraty gotowki na koncie - tutaj kwota bezpieczna jest dosc niska - chodzi mi po glowie 10k PLN, wiec jezeli mialbym trzymac tam 200 - 300k przez dluzszy okres to troche bym sie bal.

2. Ryzyko utraty akcji - tutaj sie nie boje, akcje sa twoje, jednostki sa wpisane w Krajowym Depozycie Papierow
  • Odpowiedz
  • 0
@dr-proktor dzięki, w sumie to wciąż nie wiem czy będę się czuł bezpiecznie z xtb, szczególnie że zakładając odkładanie na ike/ikze to horyzont dziesiątek lat i takie PKO wydaje się być stabilniejsze niż xtb, ale odpowiedź wyczerpująca.
  • Odpowiedz
@LucaJune: zatem już znasz odpowiedź - zrób tak żebyś spał spokojnie i ty się dobrze czuł. Nie ma absolutnie sensu żebyś szedł w coś co do czego nie masz przekonania bo będziesz się tylko niepotrzebnie stresował.
  • Odpowiedz
2. Ryzyko utraty akcji - tutaj sie nie boje, akcje sa twoje, jednostki sa wpisane w Krajowym Depozycie Papierow Wartosciowych i ktokolwiek przejmie XTB / ich wierzytelnosci masz prawo do swoich akcji

@dr-proktor: orientujesz się czy XTB może wystawić jakiś dokument z KDPW potwierdzający to, że posiadam dane akcje ? rozumiem, że na podstawie takiego dokumentu jestem w stanie odzyskać moje akcje jeśli np taki XTB padnie ? ;)
  • Odpowiedz