Wpis z mikrobloga

• 11
@PiotrFr: klapki na oczach, w uszach zatyczki bo muzyka też na full i jeszcze z dumą pisze:

Zacznijmy od tego, że jadąc do przodu mało kto patrzy w lusterko wsteczne czy boczne. Chyba najczęściej jak dopiero ktoś stara się wyprzedzić to tam zerknie.

@Luigi93:
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu A, ale z mocnym akcentem na w miarę możliwości czyli jak pobocze jest czyste i nie ryzykuje urwania lusterka na bandzie czy coś
Ja nic na tym nie tracę, a ktoś za mną se pojedzie szybciej
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: lekcja na przyszłość: prawo nie precyzuje wyprzedzania na trzeciego - nie wskażesz, bo taki przepis nie istnieje. Prawo jedynie definiuje, że wyprzedzanie musi odbywać się w sposób nieprzeszkadzający innym użytkownikom drogi. I kto tu z kogo się pośmieje?
Wyprzedzanie na trzeciego obowiązuje więc wyprzedzanie, gdy w jednej linii znajdują się trzy pojazdy na dwóch pasach ruchu niezależnie od kierunku jazdy
  • Odpowiedz
  • 7
Z ciekawości, jak widzisz samochod we wstecznym kusterku to zjeżdżasz na pobocze i ustępujesz mu?

@ipkis123: Potrafię w miarę możliwości przesunąć się do prawej krawędzi aby widział czy może mnie bezpiecznie wyprzedzić ¯\(ツ)/¯ mnie to nic nie kosztuje
  • Odpowiedz
Potrafię w miarę możliwości przesunąć się do prawej krawędzi aby widział czy może mnie bezpiecznie wyprzedzić

@SzubiDubiDu: No ale jeśli jest podwójna ciągła, to jest ona tam z jakiegoś powodu, i nie powinien cię taki motocyklista wyprzedać, nie sądzisz?
  • Odpowiedz
  • 14
Zacznijmy od tego, że jadąc do przodu mało kto patrzy w lusterko wsteczne czy boczne

@Luigi93: Chciałbym by wasza grupa co ma takie samo zdanie przestała używać jakichkolwiek uprawnień do kierowania pojazdami.
  • Odpowiedz
Dziękuję, właśnie wytłumaczyliście mi skąd na drogach ostatnio tyle egoistycznych dupków

@SzubiDubiDu: Czyli ty jesteś jednym z tych rozczeniowców, co uważają, że im się to po prostu należy i OBOWIĄZKIEM kierowców jest zrobienie miejsca komuś na motorku, żeby ten mógł sobie dalej z---------ć?
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: B, na pasie awaryjnym/poboczu ktoś może stać lub iść pieszy. Motorynkarz jak będzie chciał to sobie spokojnie wyprzedzi przekraczając ciągłą i TYLKO on wtedy złamie przepisy. Jak nie daje rady wyprzedzić no cóż. Może nie powinien.
  • Odpowiedz
  • 13
@SzubiDubiDu: czyli mamy łamać przepisy bo jaśnie pan na motorze chce sobie wyprzedzić w miejscu, gdzie w innym wypadku nie da się legalnie wykonać takiego manewru?
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: z perspektywy motocykla, nie lubie jak ktos mi w tej sytuacji zjezdza. Bede mial ochote to sobie wyprzedze tak czy siak. W tym przypadku nigdy nie mozesz byc pewny czy ktos cie puszcza czy akurat grzebie w telefonie i za chwile jak zlapie kolem biala linie to odbije do srodka. Nawet jak bedzie to jego wina to trup bedzie w drugim pojezdzie.
  • Odpowiedz