Wpis z mikrobloga

No ale jeśli jest podwójna ciągła, to jest ona tam z jakiegoś powodu, i nie powinien cię taki motocyklista wyprzedać, nie sądzisz?

@G06DbT: podwójna ciągła zabrania jej przekroczenia, ale nie jest zakazem wyprzedzania.
  • Odpowiedz
lekcja na przyszłość, tak wygląda wyprzedzanie na trzeciego:

@SzubiDubiDu: Takich debili to chyba na drogach nie ma. Na trzeciego to jest właśnie gdy jeden wyprzedza i mija się z kimś z naprzeciwka będąc na jego pasie lub na środku jezdni. Czyli dwa auta jadą w jednym kierunku, a trzecie w przeciwnym (czerwone z twojego obrazka). Są TRZY na raz, dlatego jest na trzeciego.
  • Odpowiedz
podwójna ciągła zabrania jej przekroczenia, ale nie jest zakazem wyprzedzania.

@11mariom: ale bez powodu ona się tam nie znalazła. Ale jak ktoś chce ryzykować, to jego sprawa.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu
1) Zjazd na "marginesik" jest wykroczeniem i jest na to stosowny mandat oraz punkty karne (narysowałeś linie ciągłą)
2) Motór sobie poradzi, jak będzie można to mu mignę kierunkowskazem w myśl zasady "puść wariata niech polata"
3)Gdybym jechał zestawem czeskiej karuzeli z dwoma przyczepami albo romskim taborem to pewnie litowałbym co kilka kilometrów i zjeżdżał na pobocze. Niestety jeżdżę jest bardzo złym i niebezpiecznym kierowcą jeżdżącym zgodnie z przepisami.
  • Odpowiedz
ale bez powodu ona się tam nie znalazła. Ale jak ktoś chce ryzykować, to jego sprawa.

@G06DbT: nadal - masz jej nie przekraczać, nie ma zakazu wyprzedzania. Czego nie rozumiesz? Jak się zmieścisz, nie wiem obok rowerzysty (z zachowaniem bezpiecznego odstępu) autem to możesz go wyprzedzić nawet jak jest ciągła. O ile nie przekroczysz linii oczywiście.
  • Odpowiedz
@Luigi93

@SzubiDubiDu: oczywiście, że B

Zacznijmy od tego, że jadąc do przodu mało kto patrzy w lusterko wsteczne czy boczne. Chyba najczęściej jak dopiero ktoś stara się wyprzedzić to
  • Odpowiedz
nadal - masz jej nie przekraczać

@11mariom: No i jej nie przekraczam, nie będę zjeżdżał na pobocze, żeby ktoś mógł sobie mnie wyprzedzić.

Nie mówię tutaj o żadnym zakazie wyprzedzania. Nigdzie o tym nie wspomniałem. Tylko linia ciągła ma jakieś zastosowanie, i widocznie jest ona tam z powodu nie wiem, zbliżającego się skrzyżowania, przejścia dla pieszych czy braku widoczności.

I przez to mówię też, jak ktoś chce, to niech sobie zjedzie na sąsiedni
  • Odpowiedz
Też jestem ciekawy źródła kolegi ( ͡º ͜ʖ͡º)

@jkbck: Oni mają jakąś świętą książkę napisaną za prlu, gdzie tak to było zdefiniowane.

Nie przetłumaczysz, że w drugiej sytuacji to określenie też pasuje, bo masz trzy pojazdy obok siebie i tak
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: Chłopie. Odnosząc się do twojej grafiki. Na przykładzie drogi klasy GP, której szerokość pasa jezdni wynosi 3,5 metra, a jakaś uśredniona szerokość auta osobowego to, całkowicie z d--y 2m? :), zjeżdżając autem do prawej linii, w teorii pozostawił bym motocyklowi jakieś 1,5 metra wolnej przestrzeni, którą bez problemów i łamania przepisów, mógłby mnie wyprzedzić. A ludzie, którzy tego nie widzą to nie tylko jak zauważyłeś

tyle egoistycznych dupków

ale
  • Odpowiedz
Dziękuję, właśnie wytłumaczyliście mi skąd na drogach ostatnio tyle egoistycznych dupków (

@SzubiDubiDu: masz na myśli motocyklistów zpierdzącym tlumikiem?

Oczywiście, że b. Szczególnie w korku.
  • Odpowiedz