Wpis z mikrobloga

Cześć!
Przerabiam starą oborę na dom mieszkalny 95m + 15m kotłownia.
No i właśnie, mam ogrzewanie podlogowe
Grube ściany + karton gips, ocieplenie niedługo będą zakładać 10cm styropian
Szef budowy polecał mi grzanie klimatyzacja bo wychodzi najtaniej koszt 2x 3.5kw 8 tys z montażem

Dzwonił dzisiaj gościu od klimatyzacji że poleca mi pompę ciepła zamiast klimatyzacji 10kw - 14 tys z robocizna
Nie znam się na tym przerobienie obory to też była dosyć spontaniczna decyzja ale do 20 muszę mu dać znać czy się zdecydowałem na pompę ciepła
Nie planuje fotowoltaiki w najbliższym czasie.

Jakie mogą być orientacyjnie koszty roczne takiej pompy ciepła?
Czat gpt napisał mi kwoty 2 tys ale w to mi jest ciężko uwierzyć. Jak to u was wychodzi rocznie na złotówki?
Boję się że zdecyduje się na pompę ciepła A rocznie będzie mi wychodziło po 20 tysięcy za prąd, to jest dla mnie nowy temat nie znam nawet nikogo kto ma pompę ciepła w domu

#budowadomu #pompaciepla #fotowoltaika #budownictwo
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ThEND_22: ile pomieszczeń i jak chcesz je ogrzać 2 jednostkami klimy? Jak jest podłogówka to: pompa ma większą sprawność, większa akumulacja w podłodze(można grzać w nocy i w taniej taryfie), lepszy komfort bo nic nie wieje
  • Odpowiedz
  • 0
@appmstt: planowalem mieć klimatyzację + na zimę piec na wszystko żeby faktycznie dało się ogrzać wszystkie pomieszczenia.
O komforcie masz rację to się często powtarza w komentarzach, ale nie za dużo dowiedziałem się o kosztach używania tego w skali roku
  • Odpowiedz
@ThEND_22: 10 cm styro? Lubisz płacić za ogrzewanie chyba. Teraz standard to 20cm.
14k za jaką pompę ciepła?
Pompą ciepła dodatkowo ogrzejesz wodę, bo to jest często najwyższy koszt za prąd, więcej zdecydowanie pompa będzie lepsza.
  • Odpowiedz
  • 0
@Djelon: mieliśmy tylko 15 minutowa rozmowę przez telefon, z tego co zrozumiałem pompa ciepła 10kw firma Rotensa. Wziąłem z tego co mi się wydaje dobrą ekipę budowlaną sam doradził 10/15 cm (przez krzywe ściany). Ocieplenia jeszcze nie robią więc to mogę zmienić tylko pytanie jakie są mniej więcej koszta roczne
  • Odpowiedz
@ThEND_22:
Ja mam PC, piec i gaz, 3 niezależne źródła, do tego PV na starych zasadach.

Jak masz kotłownie to pompa na zewnątrz, a do kotłowni piec :)

Wtedy będziesz niezależny, bo jak padnie prąd to uruchomisz sobie kopciucha na UPS, albo na agregacie paliwowym i nie zamarzniesz :) pompa obiegowa ma znikomy
  • Odpowiedz
@ThEND_22: jeżeli planujesz tam mieszkać na stałe to wszystkie nadwyżki finansowe ładuj w ocieplenie. Ile masz na “górze” na ścianach i na “dole” w posadzce. Wiadomo nie ma co iść w standardy pasywne ale powpisuj sobie parametry domu do chata Ai i on ci wszystko obliczy, doradzi. Jest już w tym naprawdę niezły. Mi np obliczył że mogłem pod posadzkę dać grafitowy styro i to by się zwróciło za 6
  • Odpowiedz
  • 0
@DRESIARZZ: i jesteś zadowolony z pompy? Póki co potrzebne mi jakiś ogrzewanie na pierwszy rok żeby nie zamarznąć i nie zapłacić 50 tysięcy za prąd stąd wybór na pierwsze ogrzewanie - pompa ciepła

@appmstt zastanawiałem się nad piecem na Pellet ale póki co nie mamy żadnej dodatkowej szopy żeby mieć gdzie go składować no i trochę za duży wydatek na start zwłaszcza że czeka nas wykańczanie całego wnętrza
  • Odpowiedz
jesteś zadowolony z pompy?

@ThEND_22: Do mnie nie masz co się porównywać, bo grzejniki, brak ocieplenia, w tym roku będę ogarniał ocieplenie.
Mam do zrobienia z 320m2 :) Pompa w zeszłym sezonie grzewczym wciągnęła 2,5MWh, wspomagana kopciuchem, gaz nieruszany.

Tak jak pisze @wypokowy_expert nie ładuj się w 10cm, bo cena w materiale prawie żadna, a
  • Odpowiedz
  • 0
@DRESIARZZ: u mnie 170m ścian wyliczone na 35 tys bez tynku tylko z białym gruntem, tylko mam zrobione krótkie dachy bo podobno tak się robi żeby nie wchodziła wilgoć i nie uciekało ciepło muszę pogadać z gościem od ocieplenia i chyba faktycznie to zmienię dzięki
  • Odpowiedz
pompa bez foto tak cie wydyma że odechce ci się sielankowej wsi i fajnego nowego domu.

@yawa: ile z foto nabije w zimie? Umowy dla nowych producentow pradu to jakis ponury zart :/
  • Odpowiedz
@ThEND_22 na pewno dołóż grubszy styropian ocieplony strop itp. Inwestycja zwróci ci się właśnie w rachunkach za ogrzewanie. Ja mam pompe 5kw i nie ocieplone 86m2 i płace około 2.5k za sezon grzewczy tak to u mnie wygląda. Te dobranie mocy pompy nie może być z czapy że ci proponuje 10kw a ty nie wiesz dlaczego. Na początku sam zobacz co ci pokaże strona cieplo.app lub pompy.app zweryfikuj swoje zapotrzebowanie
  • Odpowiedz
Szef budowy polecał mi grzanie klimatyzacja bo wychodzi najtaniej koszt 2x 3.5kw 8 tys z montażem

Dzwonił dzisiaj gościu od klimatyzacji że poleca mi pompę ciepła zamiast klimatyzacji 10kw - 14 tys z robocizna

@ThEND_22: czemu od razu nie piszesz, że tam b----l otwarłeś?
Bo dymają cię
  • Odpowiedz
  • 1
@arc_tic: @DRESIARZZ @wypokowy_expert

Właśnie dzisiaj gadałem z szefem od budowy robimy 20 cm styropian
15/20 cm (krzywe ściany i będzie różnie)
A apropo pompy ciepła też mi pomogliście się zdecydować, zakładać i ogarniać mi będzie jeden gościu po znajomości który się fachowo tym zajmował teraz sporadycznie bierze zlecenia bo pracuje przy ogarnianiu dofinansowania więc myślę że wie
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: tak jest w życiu jak się człowiek nie zna, o klimie tłumaczył mi że 2.5 tys jednostka 3.5k +1.5 tys montaż = 4 tys jedna jednostka ścienna
To jest dom po oborze więc ściany są z kamieni + pustaków montaż jest problematyczny może stąd taka kwota
Ale ostatecznie powiedział dzisiaj że nie podjąłby się zamontowania klimy jako główne źródło ogrzewania bo bym żałował
  • Odpowiedz