Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Promilus: Czyli walka z drożyzną a walka z inflacją nie powinny być zestawiane razem ponieważ obniżenie inflacja nie powoduję obniżenia cen tylko spowolnienie ich wzrostu. Wygląda na to że rząd o tym niewie skoro wypuszcza taką grafikę i ktoś musi im wytykać taką niewiedzę.
  • Odpowiedz
@Promilus: Moje koszty życia wzrosły o jakieś 60 procent rok do roku, inflacja za PiS to było nic w porównaniu z tym co teraz sie odwala. Prąd i gaz droższe o 100 procent, oplaty za mieszkanie o 40 procent itd.
  • Odpowiedz
@ScypioAfricanus: Teraz realnie jest tak że jak coś rok temu kosztowało 100 PLN to kosztuje 140-150. Chyba że nie chodzisz do restauracji, nie jeździsz do hoteli, nie płacisz za wodę, gaz i prąd.
  • Odpowiedz
@TenXen47: to że jest jest taniej niż gdyby było za inflacji pisowskiej to nie znaczy, że jest taniej :) bo inflacja oznacza wzrost cen. Nie róbmy k---y z logiki. Każdy wzrost cen, nawet o 0.1 proc oznacza, że jest drożej
  • Odpowiedz
  • 19
@EditorTM to masz bardzo dziwne doświadczenie jeśli mniej odczuwałeś inflację 18% w porównaniu do obecnych 3.

Plus w 2024 rekordowo w IIIRP wzrosły pensje (jeśli weźmiemy poprawkę na inflację). Sam od kilku lat prowadzę tabelkę z wydatkami i zarobkami i u mnie 2024 był najlepszy (być może 2025 go pobije).
  • Odpowiedz
@Promilus: Mam swoją firmę, nie jestem na jakimś tam etacie więc nie wiem czy pensje wzrosły. Wiem że w 2022 opłata za mieszkanie poszła w górę o 40zl a w tym roku już o 330 zł (a jest wrzesień). Wiem że za prąd płaciłem rok temu 170-210zl a w tym roku 420-470. Wiem że ulubiony hotel podniósł cenę za nocleg w sezonie z 800 na 1200 zł.
  • Odpowiedz
@Promilus: co jak co, ale w tym przypadku Krzysiu ma rację - ceny nie rosną już tak szybko, ale nadal są w---------e wysokie i nadal co nie pójdę do sklepu, to zauważam, że z mojego koszyka znowu coś podrożało.
  • Odpowiedz
Prąd i gaz droższe o 100 procent, oplaty za mieszkanie o 40 procent itd.

@EditorTM: Ale że jak :)
Prąd za PiS w G12 1,23 zł po 2 MWh, teraz 1 zł bez limitu. Jakby co za prąd nie płaci się kiedyś 100 zł, a teraz 400 zł, nie jest to stała opłata, a zależna od zużycia.
Gaz o 15% w dół.
Teraz opłaty za mieszkanie właśnie stanęły w miejscu,
  • Odpowiedz
@EditorTM: To pokaż byku te faktury za media. Bo ja luzem jestem w stanie Ci pokazać moje, które nie rosną aż tak bardzo procentowo jak Twoje. I za prąd też mam takie na firme i na swoje własne mieszkanie. A no, i hotele też możemy porównać bo mam rezerwację w zakopcu w tym samymw którym miałem rok temu w prawie że tym samym terminie bo 2 tygodnie dalej, a drożej
  • Odpowiedz