Hej, czy to możliwe żeby w mieszkaniu deweloperskim przenieść grzejnik? Rurki do niego wychodzą z ściany żelbetowej w której nie wolno kuć. Jest już zrobiona posadzka z jastrychu cementowego 5 cm i styropianu 5 cm, w której idą rurki.
@oficjalne_konto: zobacz jak to wyglada na zdjeciach z budowy - powinienes dostac od dewelopera plytke. U mnie najszybciej byloby skuc posadzke i przeniesc rury, wyglada na to ze sciana na ktora chcesz przeniesc (opcja 1) nie jest nosna, wiec problem znika. Opcja 2 troche bez sensu bo skoro chcesz tam zrobic miejsce (szafa?) to zmiana na druga sciane nic nie da. pewnie trzeba bedzie przedluzyc weze zeby przeciagnac do scianki,
@Ruotian: niestety deweloper nie chce dać mi zdjęć instalacji przed zrobieniem wylewki... czyli mówisz, że w praktyce normalnie wykonują takie kucia w żelbecie?
opcja 2 ma sens funkcjonalny dla mnie btw, chodzi o to że ten grzejnik mi bardzo utrudnia z zasłonami i firankami. zmniejsza mi salon o 20 cm.
czyli mówisz, że w praktyce normalnie wykonują takie kucia w żelbecie?
to mnie naprawdę ciekawi, po prostu nie znam się na praktykach.
i chciałem jeszcze drugie pytanie zadać, czy ten zakres takiego przeniesienia grzejnika z kuciem posadzki to jakaś jedna wielka masakra i zapłacę za to miliony złotych? czy to "normalne" tak to przenosić? xD
@oficjalne_konto Nie widzę problemu z przeniesieniem grzejnika w posadzce kuć i puszczając rurki. Wylewka, to jakoeś 10 cm, a pod nią powinna być izolacja typu styropian i czasami podsypana piaskiem, a nad styropianem folia.
Rorki, to zapewne typu pex, więc dobrym pomysłem było by przedłużenie stosując mufy zaciskowe, w ostateczności skręcane. Skręcane według niektórych producentów, to 20 lat powinny wytrzymać. Należy pamiętać przy przenoszeniu, gdzie jest inlet, a gdzie outlet, aby grzejnik grzał prawidłowo.
@masqar Na początek do wycięcia, była by dobra bruzdownica podłączona do odkurzacza, aby młotem nie rozpieprzać zbyt wielkeij dziury, a co za tym idzie będzię pękało obok lini otworu. Jak nie masz bruzdownicy, to użyj grindera z tarczą do betonu. Przy cięciu uważaj czy coś nie leci pod spodem, jakieś przewody, czy coś, bo możesz se zaszkodzić.
@Igrekpl No nie chcę, ale jakby nie miał czym zacisnąć, to z braku laku... Już ponad lat 20 zajmuję się hydrauliką między innymi i nie znam przypadku żadnego, z którego tak skręconą kształtkę by mi puściło. Skręcało się tego trochę ;) w dawnych czasach, choć wolę zaciskać.
@Igrekpl Pracowałem w UK i te nasze złączki są dużo lepsze niż tam, a te, które uważałem w Anglii za gorsze przetrwały i dalej spełniają funkcje do tej pory 20 lat i więcej, wiem co mówię :) Żadnej nigdy nie widziałem aby puściła.
@oficjalne_konto: przeciez to jakis nonsens z tymi zdjeciami - zapytaj sie ich czy w takim razie przyjdzie ktos i narysuje Ci kreda gdzie idzie instalacja elektryczna i wodna bo masz zamiar cos zmienic - oczywiscie bezplatnie bo to ich psi obowiazek dostarczyc schematy/zdjecia przylaczy, zapytaj tez czy jak przewiercisz kabel elektryczny to oni zwracaja koszty ewentualnej hospitalizacji.
@oficjalne_konto: Można grzejniki przenosić ale uważam, że Twoje propozycje przeniesienia są bezsensowne i utrudnią umeblowanie pomieszczenia jeszcze bardziej. Zastanów się na wymianą grzejnika na pionowy (dekoracyjny) grzejnik z lewym wpustem, co odsunie go trochę od okna, a zawór jest i tak już gotowy w narożniku. Wyjdzie taniej i bez przeróbek. Myślę, że to najlepsza opcja.
@2047: problem z aktualnym układem, to że grzejnik odstaje aż 20 cm od ściany, więc zasłona będzie odstawać jeszcze bardziej (i dodatkowo zasłoni grzejnik, więc grzejnik nie będzie tak wydajnie działał, jak powinien, a to mieszkanie na top piętrze i narożnikowe, więc lipa).
dodatkowo nie da się postawić firany w taki sposób, żeby pokrywała 30 cm na lewo od lewej linii okna. można co najwyżej 3-4 centymetry, co nie jest
@2047: teraz dopiero zrozumiałem Twoją sugestię o grzejniku pionowym. jak najbardziej rozważam taki. najmocniejsze są troche słabsze od mojego płytego c33 900x900
pytanie tylko czy nie przenosić go na prostopadłą ścianę, gdyż nadal się obawiam, że zasłona zakryje ciepło z tego grzejnika.
ale przynajmniej się już będzie dało firanę zrobić lepszą...
Hej, czy to możliwe żeby w mieszkaniu deweloperskim przenieść grzejnik? Rurki do niego wychodzą z ściany żelbetowej w której nie wolno kuć. Jest już zrobiona posadzka z jastrychu cementowego 5 cm i styropianu 5 cm, w której idą rurki.
Czy jest do zrealizowania opcja 1 lub opcja 2?
@oficjalne_konto: Opcja 1 lub 2 jak wolisz, zależy jaką masz aranżację. Ścianę nośną-grubszą da się bruzdować, wtedy będziesz miał ładne podejścia boczne
@oficjalne_konto: Zasłony możesz odsuwać w prawą stronę lub zastanowić się nad roletami, bo po lewej od okna masz i tak coś co wygląda na wentylację, więc dobrze byłoby tego nie zasłaniać zasłoną. Jeżeli masz ekpozycję mieszkania na południe/zachód to moim zdaniem nie potrzebujesz mocnego grzejnika. W moim mieszkaniu grzejnik jest przez 90% czasu zakręcony, bo jest za ciepło. Nowe budownictwo dobrze trzyma temperaturę.
@oficjalne_konto: przedłuż rurki ze ściany prowadząc je górą i nad drzwiami do docelowego miejsca. Jak ci będzie przeszkadzać taki widok to zamaskuj czymś.
Czy jest do zrealizowania opcja 1 lub opcja 2?
#hydraulika #remontujzwykopem #remont #budownictwo #budujzwykopem
źródło: grzejnik
Pobierzźródło: grzejnik_irl
Pobierzczyli mówisz, że w praktyce normalnie wykonują takie kucia w żelbecie?
opcja 2 ma sens funkcjonalny dla mnie btw, chodzi o to że ten grzejnik mi bardzo utrudnia z zasłonami i firankami. zmniejsza mi salon o 20 cm.
to mnie naprawdę ciekawi, po prostu nie znam się na praktykach.
i chciałem jeszcze drugie pytanie zadać, czy ten zakres takiego przeniesienia grzejnika z kuciem posadzki to jakaś jedna wielka masakra i zapłacę za to miliony złotych? czy to "normalne" tak to przenosić? xD
Wylewka, to jakoeś 10 cm, a pod nią powinna być izolacja typu styropian i czasami podsypana piaskiem, a nad styropianem folia.
Rorki, to zapewne typu pex, więc dobrym pomysłem było by przedłużenie stosując mufy zaciskowe, w ostateczności skręcane. Skręcane według niektórych producentów, to 20 lat powinny wytrzymać.
Należy pamiętać przy przenoszeniu, gdzie jest inlet, a gdzie outlet, aby grzejnik grzał prawidłowo.
Jak nie masz bruzdownicy, to użyj grindera z tarczą do betonu.
Przy cięciu uważaj czy coś nie leci pod spodem, jakieś przewody, czy coś, bo możesz se zaszkodzić.
Już ponad lat 20 zajmuję się hydrauliką między innymi i nie znam przypadku żadnego, z którego tak skręconą kształtkę by mi puściło. Skręcało się tego trochę ;) w dawnych czasach, choć wolę zaciskać.
Żadnej nigdy nie widziałem aby puściła.
źródło: temp_file8369263424290168190
Pobierzźródło: grzejnik-dekoracyjny-180x45-loft-1110w-piaskowy-struktura
Pobierzdodatkowo nie da się postawić firany w taki sposób, żeby pokrywała 30 cm na lewo od lewej linii okna. można co najwyżej 3-4 centymetry, co nie jest
pytanie tylko czy nie przenosić go na prostopadłą ścianę, gdyż nadal się obawiam, że zasłona zakryje ciepło z tego grzejnika.
ale przynajmniej się już będzie dało firanę zrobić lepszą...
@oficjalne_konto: Opcja 1 lub 2 jak wolisz, zależy jaką masz aranżację. Ścianę nośną-grubszą da się bruzdować, wtedy będziesz miał ładne podejścia boczne