Aktywne Wpisy

ComeByN +584
Cześć, zaginął mój kolega Paweł, proszę o zaplusowanie dla zasięgu.
Zaginął PAWEŁ FRĄC 🚨31 LAT🚨
Paweł mieszka w Świdniku, ostatni raz miał kontakt z rodzina 19.10.2025r. Mężczyzna miał wrócić z Radomia do domu w Świdniku około godziny 20:00.
Od tamtego czasu telefon jest nieaktywny a on sam nie powrócił do miejsca zamieszkania.
Zaginął PAWEŁ FRĄC 🚨31 LAT🚨
Paweł mieszka w Świdniku, ostatni raz miał kontakt z rodzina 19.10.2025r. Mężczyzna miał wrócić z Radomia do domu w Świdniku około godziny 20:00.
Od tamtego czasu telefon jest nieaktywny a on sam nie powrócił do miejsca zamieszkania.
źródło: 565676245_803953275571798_1132017523464764666_n
Pobierz
SystemHalted2_0 +434
źródło: temp_file537884659109680188
Pobierz

Co tam trzeba umieć na backendach żeby chociaż chcieli wziąć pod uwagę na mida z opcją przejścia szybkiego na seniora?
Ostatni raz dotykałem backendy jak wszystko stało na tomcatach/jbossach bez chmury.
Jakbyście rozplanowali naukę? Jakie obszary i tematy zacząć explorować? Jakich narzędzi/tooli/rozwiązań warto/nie warto dotykać?
Zakładam że chcę się skupić w pierwszej kolejności na tematach związanych z Kotlinem, potem może Java potem ogólnie JVM -> nie wiem czy w ogóle to jest obszar na który warto poświęcać czas.
Tematy do pominięcia:
- SOLID, DYI itp itd
- Clean architecture
- Junit testy
Szukam wyczerpujących wypowiedzi i porad jak i na odczepkę weź se wpisz SpringBoot w chatGPT.
#java #kotlin #backend #it #pracait #programowanie #programista15k
@kukold: Zastanawiam się nad psychologią w pewnym nurcie.
Jak to nie ma, a co te setki ogłoszeń robią na job boardach? Julki z HR robią sztuczny szum żeby mieć co robić w pracy?
@kukold: @KwasowyProktolog10kJava Lekarze to mają już ostatnie lata dobrych zarobków. Tu masz wykres dolicz do tego studia + pańszczyzna + specka i masz 10-11 lat. Czyli teraz wchodzą ze specką roczniki z lat 2014/2015. A w następnych latach liczba lekarzy będzie się szybko zwiększać. Także to ostatnie 5-10 lat mocno ponadprzeciętnych zarobków na lekarskim.
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-16 o 10.25.08
Pobierz@KwasowyProktolog10kJava: a może właśnie tutaj jest święty Graal? Za wiele osób tego nie umie, nie masz za bardzo konkurencji. Może trzeba iść w ten kierunek? Zamiast iść na oklepanego springboota to wybrać coś co jest niszą.
@Alfiarz: zobacz sobie tutaj https://www.rynekzdrowia.pl/Polityka-zdrowotna/Jeszcze-w-tej-dekadzie-nadwyzka-lekarzy-Najbardziej-naglacym-problemem-jest-liczba-pielegniarek,253837,14.html jak co roku coraz więcej jest lekarzy a to tylko przyśpiesza bo wykres przyjęć na studia na 1 też się zwiększa. I nawet to na oko się zgadza. W 2021 weszło na rynek netto 1100 - 6 lat jakieś 6200 studentów. W 2025 netto 2100 -
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-16 o 11.36.55
Pobierz@villager: już były pomysły aby lekarz mógł pracować tylko w 1 miejscu ( prywatnie lub publicznie ). Wycofano się z tego bo za mało lekarzy było. Natomiast jeżeli będziesz kończył studia lekarskie i będziesz miał do wyboru publiczne
Backendu jest bardzo dużo i w firmie X będziesz miał inny stos technologiczny niż w Y, ja nie widzę uniwersalnego zestawu który zapewni ci zatrudnienie jako mid. Jeśli w aktualnej robocie masz jakiś zespół backendowy to próbowałbym się tam wbić bo może masz znajomość jakiejś specyficznej domeny firmowej. Taka migracja jest możliwa, u nas kilkadziesiąt osób z .net poszło do zespołów z jvm.
Ogólnie sam backend to dziś za