Wpis z mikrobloga

Zastanawiam sie czy nie zainwestować w chinski automat vendingowy (właściwie to lodówkę z wagą i czytnikiem kart) i nie postawic go na stacji kolejowej w mojej mieścinie. Średnia dzienna liczba podróżujących tutaj to około 1100 osób i nie ma podobnej konkurencji, ani nawet sklepu spożywczego w promieniu 200 metrów. Nie znalazłem nigdzie statystyk dla podobnej lokalizacji i martwię sie oczywiście tym, że nie zainteresuje to nawet 1% przechodzących, ktore jest teoretycznie moim progiem rentowności. Ma ktoś podobne doświadczenia i moglby sie podzielić wiedzą?

#wlasnafirma #vending #pomyslnabiznes
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gruby55: to biznes gdzie raczej zarabia sie na skali i wielu automatach, a nie jednej sztuce. Awarie, dokladanie towaru, duzo zachodu. A poza tym na takim odludziu to ktos podejdzie, w-----e szybe i wszystko zabierze ze soba ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@bitkoin: Im więcej siedzę przy liczbach, tym bardziej mi sie to nie kalkuluje ( ͡° ͜ʖ ͡°). Pierwszy hurra optymizm minął. Teraz zastanawiam sie nad porzuceniem tego, albo inwestycji w kilka maszyn od razu.
  • Odpowiedz
@gruby55: jeszcze o kosztach działalności zapomniałem, ktorych nie da sie przeskoczyc. Nawet jesli masz ulgi na start czy juz prowadzisz jdg - podatki i oplaty moga byc za dużym obciążeniem. A przy takiej kalkulacji to lepiej byc na etacie…
  • Odpowiedz
@gruby55: wez lepiej zainwestuj w jakies nosniki reklam, albo na scianach dworca o ile jest albo wynajmij kawalek ziemi i postaw billboard. A potem znajdz lokalnych przedsiebiorcow ktorzy powiesza swoje reklamy. I masz pasywny dochod bez stresu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@bitkoin: Ma to sens. Nie mam parcia jakiegoś na pasywny dochod, ale chciałbym coś zmienic na pewno. Trochę sie zajeżdżam fizycznie i wiadomo jak jest w tym kraju.
  • Odpowiedz
  • 0
@bitkoin: Myślałem tez zeby pomagać firmom w automatyzowaniu chociażby niewielkiej liczby procesów, no ale kto zaufa jakiemus no name'owi z ulicy.
  • Odpowiedz