Gdzie Ukraińcy mogą aplikować o to co całe kosmiczne wparcie? Opiekunka mojej babci została zwolniona z agencji opiekunkowej i teraz chcemy ją u babci zostawić, ale żeby miała ten darmowy ZUS i resztę dodatków dla Ukraińców, a my jej dołożymy jakieś kieszonkowe jeszcze. Taguję #konfederacja , bo chyba najlepiej się orientujecie w tych tematach.
Z mojej strony, mogę podsumować tylko tak, że ta ukraińska opiekunka jest sto razy lepsza niż polskie kombinatorki i alkoholiczki, z którymi mieliśmy, niestety, do czynienia. Dlatego też chcemy ją zatrzymać, ale przydałby się jej ZUS w razie choroby, bo też ma już swoje lata.
@Ranger: Przecież jak opłacała składki to normalnie ma zasiłek lub rentę, coś kręcisz. Idzie się normalnie do urzędu pracy tak samo jak polski obywatel.
@Ranger: yyyyy. To tak się da? Chyba że chodzi o to żeby założyła działalność, to jakiś tam okres faktycznie będzie miała darmowy jeżeli dobrze pamiętam
@conamirko: Nie rozumiesz czytanego tekstu? Odpowiedziałem zgodnie z prawdą na pytanie. Kwota jaka jest wypłacana nie gra tu żadnej, nawet marginalnej roli bo nie jej dotyczy pytanie. Poza tym, dostawać kasę za niepracowanie i jeszcze narzekać to trzeba mieć tupet.
Chciałbym znowu należeć do jakiejś grupki znajomych i móc się co jakiś czas spotykać tak po prostu żeby wyjść, pograć w plejstejszyn albo pograc sobie w majnkampfa. Czemu dorosłość jest taka samotna
@Ranger: na froncie
Komentarz usunięty przez moderatora
@ZaczynajacySieNaLitereX: rozwiń, proszę.
Z mojej strony, mogę podsumować tylko tak, że ta ukraińska opiekunka jest sto razy lepsza niż polskie kombinatorki i alkoholiczki, z którymi mieliśmy, niestety, do czynienia. Dlatego też chcemy ją zatrzymać, ale przydałby się jej ZUS w razie choroby, bo też ma już swoje lata.
@Ranger: Ma zagwarantowane darmowe leczenie za które Polacy muszą płacić. Mało jej?
https://wykop.pl/link/7101001/ukraincy-w-polsce-maja-wiele-praw-darmowe-leczenie-refundacja-lekow-500-plus
Komentarz usunięty przez moderatora
@MlodyCezar: sprawdzałeś ostatnio wysokość zasiłku? xD
Nie sprawdzałem i nie mam zamiaru. Pytanie było gdzie są dodatki dla bezrobotnych Ukraińców, a ja odpowiedziałem zgodnie z prawdą.
@Ranger: yyyyy. To tak się da? Chyba że chodzi o to żeby założyła działalność, to jakiś tam okres faktycznie będzie miała darmowy jeżeli dobrze pamiętam
@Ranger: ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
do niczego tutaj potrzebny nie jesteś