Wpis z mikrobloga

• 1
@Geomemnon: jaki jest sens tego jesli wiekszosc ludzi co ida do psychiatry dostaje dawke lekow jak cukierki bez zadnej glebszaj diagnozy? Po co mi terapia jesli niepotrafie w zycie i wszystko zawalam i juz mam po prostu dosc cierpienia z wiekiem xD
  • Odpowiedz
@cuckoldzik: z tego co kojarzę to same test tez swoje kosztują, wiec trochę dziwne ze podają kwotę diagnozy, a testy we własnym zakresie...

@Geomemnon ma rację. Jednym te leki pomagają bardziej innym mniej. To zależy czy chociażby mierzysz się dodatkowo z jakimiś lękami itd. Terapia ma ci pomóc zorganizować życie tak, żeby ci było łatwiej funkcjonować. Warto tez szukać pomocy w książkach na temat adhd.
  • Odpowiedz
@daunowix: nie probuje sie wymądrzać, bo sama nie mam adhd, ale mam znajomych którzy finalnie zrezygnowali z ich brania, bo efekt nie był za duży. Na pewno zalezy kto się mierzy z jakimi objawami.
  • Odpowiedz
@Geomemnon: bzdura. W większości przypadków same leki dają lepszy efekt niż optymalny sen, ćwiczenia i dobra dieta razem. Nie jest to moja opinia tylko opinia psychiatrów specjalizujących się w leczeniu ADHD.

Oczywiście najlepiej połączyć wszystko: leki, sen, ćwiczenia i dietę oraz wdrożyć metodyki zarządzania czasem, ale męczenie chorego dorosłego człowieka, żeby ułożył sobie całe życie bez leków mija się z celem.
  • Odpowiedz
@cuckoldzik: to jest diagnoza psychologiczna ? Tak czy siak bardzo tanio, zwykle to są z 3 wizyty u psychologa i doliczają do tego jeszcze "pracę własna i analizę" poza wizytami jako drugie tyle i kasują koło tysiaka lub powyżej
  • Odpowiedz
@karokrakow: Gdybym nie zaczął brać leków pewien czas temu (a jeszcze musiało trochę minąć, zanim dobrałem odpowiednie), to ni c---a nie miałbym siły na ćwiczenia, optymalny sen i w ogóle jakąkolwiek rutynę. Jeśli ktoś podejrzewa u siebie ADHD to znaczy, że pewnie przeszedł już milion nieudanych prób zmienienia swojego życia - i nic z tego nie wyszło.
Polecam leki i żałuję, że nie zacząłem z nich korzystać wcześniej. Ja naprawdę
  • Odpowiedz
@Beetlebum: niektórzy z adhd wypracowują sobie pewne mechanizmy, dzięki którym sobie radzą, ale oczywiście mam świadomość że w wielu przypadkach leki są niezbędne. Dla mnie przykre jest to, że diagnoza nie jest tak łatwo dostępna i ludzie męczą się latami nie wiedząc ae to adhd i mozna różne problemy rozwiązać lękami albo wytrenowaniem pewnych mechanizmow przez terapię. Mam świadomość że czasem terapia mzoe dac odwrotny efekt, jesli nie jest prowadzona
  • Odpowiedz
@Geomemnon: no gadałem z moim psychiatra o tym i to na pierwszej wizycie (doktorat , specjalizuje się w ADHD) I z dwoma psychoterapeutami. Psychoterapia nie jest działaniem pierwszego rzutu. ADHD samo w sobie nie podaje się psychoterapi.

Psychoedukacja - owszem, ważne 10/10. Ale psychoedukacja a psychoterapia to dwie różne rzeczy.

Psychoterapia może pomóc osobom z ADHD, bo 50% ludzi z ADHD ma dodatkowa diagnozę (zaburzenia lękowe, depresja) ale pomaga na
  • Odpowiedz
@lubie_placki777: okej, psychoedukacja jako element psychoterapii - to miałem na myśli, przepraszam za niejasne określenie tego, o co mi chodziło. Więc nawrót - psychoedukacja jest na początku, nie każdy pacjent z ADHD musi dostać leki, każdy musi uzyskać psychoedukację, części to wystarczy. Teraz się zgadzamy?
  • Odpowiedz