Wpis z mikrobloga

#inflacja #ekonomia #pracbaza #korposwiat

Jak zobaczyłem ten wykres to stanąłem jak wryty. Jak pracowałem w Polsce w środku lat 2010's to zarabiałem z 13 tysięcy brutto przy wtedy minimalnej 1800. Czyli to było tak o 722% więcej. Teraz 10 lat później, po wielu latach pracy, bogatego doświadczenia i certyfikatów moja niby wartość na rynku powinna być wyższa tak z 2x co nie? Czyli jak wtedy dostawałem place o 722% wyższa to teraz wychodzi ze powinienem dostać wyższa od minimalnej tak o.... 1444% czyli.... 70,000 złotych miesięcznie.... O w mordę gdzie mogę składać CV?! Jak takie sa pensje w Polsce to jutro kupuje bilet i przylatuje!

#emigracja
P4ncak3 - #inflacja #ekonomia #pracbaza #korposwiat 

Jak zobaczyłem ten wykres to st...

źródło: 384dea2dd6391cafa9b8ac7372e28db6ac9764605c5c566f0d8184e7e92cbff6,w800

Pobierz
  • 268
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mieliście odklejkę bo pracowaliście po zachodnich stawkach żyjąc na biednym wschodzie, a jak wschodnie masy nadganiają gospodarczo do zachodu to przewaga ekonomiczna wasza nad nimi się zmniejsza co powoduje ból dupska.

Odpowiedz

@PfefferWerfer: o dokładnie! to jest prawda. A i tak pensja opa pewnie wzrosłą 2x więc dalej życie jak kasta wyższa
  • Odpowiedz
@enron ale nauczyciel, a w zasadzie nauczycielka pracuje 18 godzin tygodniowo i ma 3,5 miesiaca wolnego w ciagu roku.
Do tego, jak to w budzetowce, ma 13 lub 14 pensji (serio), dodatek stazowy, za wychowawstwo, pewnt awans zawodowy, wysoki dodatek urlopowy i pare innych rzeczy.
Niska pensja nauczycielek to mit.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: i tak źle i tak niedobrze. Co powiesz o kimś kto zarabiał ponad minimalną, dostawał niewielkie podwyżki tak, że teraz zarabia minimalną albo prawie minimalna? Ogromne rozwarstwienie nie jest dobre ale sporo osób z aspirującej klasy średniej zostało zrównanych w dół i to samo dzieje się z pozostałymi zawodami. Jak widać zamiast się rozwijać, to równamy do dołu tych którzy robili coś by mieć trochę lepiej w życiu.
  • Odpowiedz
No bo dla libusia nie do pomyślenia jest, że zarobki rosną, bo rośnie gospodarka. A to, że dystans między minimalną a jego pensją się zmniejsza to wina sprzątaczki i kuriera na b2b, a nie jego szefa, który mu od lat nie daje podwyżki (bo kryzys, cienżka sytuacja na rynku, a i trzeba było wziąć ku siódemkę w lizing).

Biedne jesteście libeczki, naprawdę współczuję - już nie możecie byle aktywnością czy zakupami, które
  • Odpowiedz
@P4ncak3 5 lat temu zarabiałem netto 5x tyle, co moja różowa. Ja w tym czasie się rozwijałem, zmieniałem firmy. Ona siedzi w tej samej firmie i miała co roku podwyżki co najmniej inflacyjne. Teraz jak wpadnę w drugi próg to mam ledwo 2x tyle co ona. Pewnego progu zarobków się nie przeskoczy, już mam top biorąc pod uwagę stanowisko.
10 lat temu jak się miało z 15-20k na b2b, to się
  • Odpowiedz
@DzonySiara jak tu k%@^ nie patrzec w portfel, jak kiedy miales godne zarobki w stosunku donwykonywanej pracy. a teraz skonczysz studia i co? dostaniesz niewiele wiecej od jakiegos polglowka po zawodowce (o ile dostaniesz wiecej)
  • Odpowiedz
@P4ncak3: was bardziej boli to, ze sprzataczka zarabia teraz wiecej od tego, ze nie dostajecie procentowo takich samych powyzek. Wolalbys dostac 3k zl ale zeby pani na kasie miala 400 zl, niz dostac 10k ale zeby ta sama kasjerka miala 1000.
  • Odpowiedz
@Pavulon12345 nie wiem skąd wziąłeś te pol etatu. Po drugie, co ci po tej małej liczbie godzin jak nie możesz mieć więcej, ani sobie dorobić? W sumie jesteś zmuszony mało pracować i mało zarabiać. Ja nie zazdroszczę.
  • Odpowiedz
@P4ncak3: pensje należy porównywać do średniej a nie do minimalnej, przecież ta jest ustanawiana ustawowo i może być na jakimkolwiek poziomie. Ciągle widzę te porównywania do minimalnej, serio tak trudno to zrozumieć?
  • Odpowiedz