Wpis z mikrobloga

@Mileniusz: da się podać zakres w którym miesci się odpowiedź i wyrazić ją jako funkcję jednego parametru. W zakresie podstawowym gimnazjalista powinien tyle ogarnąć.
  • Odpowiedz
@Mileniusz: Da się. Z podobieństwa dwóch trójkątów prostokątnych np. Liczysz najpierw "x" z pitagorasa: 2,7^2+3^2=x^2. Potem z proporcji: x/2,7=y/1,5 (1,5 bo 2,7-1,2) wyliczasz "y". Jak masz już "y" to z pitagorasa liczysz sobie "z": y^2=z^2+1,5^2. "z" wychodzi mi 5/3 czyli "w" wychodzi 3-5/3=4/3. Masz więc długości wszystkich boków więc można liczyć pole lub obwód czy co tam potrzeba.
jan-banan - @Mileniusz: Da się. Z podobieństwa dwóch trójkątów prostokątnych np. Licz...

źródło: a40a9c29036bdba8d845b54bdc31c4170dd8d094fcebcffe084732171cf49132,w800

Pobierz
  • Odpowiedz
jutro (dziś) będę kręcić Małysza w szkole, pół wieczoru mi zabrali xP takie zadania nie są na domysły czy zgadywanki

@Mileniusz: Wołaj do rozwiązania
  • Odpowiedz
@apic123: Nawet jeżeli podana figura jest wycięciem rombu, to miary i tak będą się zgazać, jedynie kąty bedą rożne, ale w zadaniu ich nie podano, ani ja nie próbowałem ich liczyć.
  • Odpowiedz
@kendziu666: Okej nawet jeśli założysz, że występuje tam kąt prosty ale również dobrze twój zaznaczony kwadrat, może być prostokątem o innym wymiarze boku niż 1.2m tym górnym.
  • Odpowiedz