Wpis z mikrobloga

Czego używacie żeby szybko przesłać duże pliki między dwoma PC z #linux albo między PC a #android po lokalnej sieci?

Próbowałem kilka razy snapdrop ale tam tylko pojedyncze pliki na raz można wysyłać, i kilka razy się zdarzyło że zerwało połączenie kiedy ekran w telefonie się wygasił
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@0caffe: localsend, ale polecam właśnie raczej do pojedynczych, dużych plików. Drobnica bardzo wolno nim idzie, jak taką masz to lepiej spakować przed wysłaniem.
  • Odpowiedz
@0caffe: ja mam taką aplikację Wifi File transfer.
wyświetla się adres który musisz wklepać na kompie na stronie np 192.168 coś tam coś tam, pokaże się, i na stronie odpala Ci się pamięć telefonu, pobierasz z prędkością jakie masz wifi. można na to hasło założyć.
W drugą stronę też działa, jak jesteś połączony możesz dodać sobie pliki z kompa.

Nie trzeba nic instalować na kompie.
  • Odpowiedz
@0caffe scp/sshfs tu nie ma co myśleć:D

Na android sa klienty sftp np astro file manager na pewno ma

Airdroid też jest spoko i nic nie trzeba ustawiać

Nie pamiętam czy można było odtwarzać nawet filmy przez astro czy trzeba było sambę. Dawno sie nie bawiłem pewnie juz sa alternatywy do astro file manager (tam pewnie już nawalone reklamami jest jak wszędzie)
  • Odpowiedz
@0caffe pomiędzy linuxem a drugim Linux/Windows - serwer samba na Linux lub przez scp
Natomiast pomiędzy Android a Windows/Linux:
Z Linux to jak wyżej - serwer samba. Natomiast Windows - tutaj fajna rzecz, masz w telefonie coś takiego jak udostępnianie w pobliżu. Można zainstalować apke na Windows, i wtedy pomiędzy telefonem a komputerem możesz przesyłać pliki używając tej udostępniania w pobliżu. Warunek: trzeba mieć bluetooth w komputerze, ja kupiłem z aliexpress
  • Odpowiedz
@0caffe: ja używam Quick Share między Windows a Android, nie używam do jakichś wielkich plików, raczej zdjęcia i jakieś dokumenty i zazwyczaj pliki są praktycznie od razu dostępne; nie testowałem prędkości, ale używa niby wifi direct, więc powinno być szybko
  • Odpowiedz