Aktywne Wpisy

to jest p--------y żart co się dzieje w ostatnich kilku miesiącach
#programista15k #programowanie #kolchoz #korposwiat #pracbaza #praca #pracait #polska
#programista15k #programowanie #kolchoz #korposwiat #pracbaza #praca #pracait #polska
źródło: 4251
Pobierz
rovi +118
Niemal 10 lat temu napisałem tu, że rzucam fajki i biore pieska ze schroniska
https://wykop.pl/wpis/18963309/dzis-rzucam-palenie-w-piatek-przygarniam-psiaka-ze
opisałem go jako sfatygowany życiem 7 latek - oj ja głupi - szczeniak w ciele siedmoletniego psa.
Ludzie mi mówili "po co takiego starego pieska, ledwo weźmiesz i odejdzie" - za miesiąc minęłoby 10 lat razem, dokładnie 5 sierpnia 2016 go wziąłem - wczoraj się pożegnaliśmy.... Człowiek nie jest gotowy na taki moment, od wczoraj rycze co chwilę, gdy
https://wykop.pl/wpis/18963309/dzis-rzucam-palenie-w-piatek-przygarniam-psiaka-ze
opisałem go jako sfatygowany życiem 7 latek - oj ja głupi - szczeniak w ciele siedmoletniego psa.
Ludzie mi mówili "po co takiego starego pieska, ledwo weźmiesz i odejdzie" - za miesiąc minęłoby 10 lat razem, dokładnie 5 sierpnia 2016 go wziąłem - wczoraj się pożegnaliśmy.... Człowiek nie jest gotowy na taki moment, od wczoraj rycze co chwilę, gdy

#qualityassurance #testowanieoprogramowania #testowanie #python #pytest #playwright #typescript
Sprawdzając na szybko na JJIT, +/- zapotrzebowanie w Polsce na pytesta jest ok. 3 razy mniejsze niż na Playwrighta.
Natomiast widać, że pytest bardzo zwalnia (więc prędzej czy później trzeba będzie się z niego wynieść, żeby być na bieżąco), a zapotrzebowanie na PW jest bardzo zbliżone do zapotrzebowani na selenium (co 2 lata temu byłoby nie do pomyślenia).
Więc python + pytest ma się jako-tako ale z raczej mało
@Reverse: A z ciekawości: skąd pytanie?
Playwright to bardzo łatwy do opanowania framework - na poziomie, który pozwala załapać pracę. Koniec końców główną użytecznością, której trzeba się nauczyć, to fixtury. A reszta to kwestia zrobienia sobie checklisty czy playwright to umożliwia: w stylu testów równoległych, różne przeglądarki, nagrywanie, screeny, itp.
Mam doświadczenie zarówno z python + pytest jak i ts + playwright
Od siebie mogę powiedzieć, że na ten moment według mnie warto iść w pracę z PW bo mam wrażenie, że ze wszystkich frameworków ostatnich lat, ten się najdłużej utrzyma przy życiu (pewnie za X lat skończy jak selenium, ale na ten moment jest dobrze)
Ps: wciąż dostaję jeszcze oferty z selenium i nie jest tego tak mało.
Rynek selenium ma się ok (nadal to bardzo dużo ofert), tyle, że to jednocześnie jest rynek pełen ofert do których byś nie chciał trafić (np. utrzymywanie ponad 15-letniego frameworka w którym jest ponad 100 tys testów, częściowo pisany przez polaków, hindusów i AI)
@diarrhoea: jak to w sumie jest z testerami automatyzującymi gdy projekt już jest gotowy? Zostaje jakiś jeden senior i naprawia te testy czy jak? Pytam bo mam mało expa
Jeżeli projekt został zakończony całkiem (co zdarza się w sumie rzadko, bo maintenance aplikacji, jeżeli się na niej zarabia nadal jest potrzebny) to właściwie też się przestaje testować, bo nie bardzo jest co.
Jeżeli aplikacja jest w fazie utrzymania, nie dodaje się nowych funkcjonalności a jedynie robi poprawki albo drobne zmiany, to zazwyczaj zostaje 1-2 testerów, którzy utrzymują testy.
Jak aplikacja jest dalej rozwijana, to zazwyczaj ilość testerów nie
@diarrhoea: sam się " przebranzowiles" z selenium na playwright i w selenium w czym pisałeś?
W selenium najpierw pisałem z Pythonem, potem dostałem pracę z c# + selenium (nauka c# w pracy dopiero), potem na TS + Playwright (też nauka w pracy, nie przed rozmową).
Przesiadka z Selenium na PW jest łatwa, PW robi dużo rzeczy od razu za Ciebie, gdzie całe selenium trzeba sobie 'ometodować'.
Natomiast to były też inne czasy. Pracę w automatach można było dostać bardzo łatwo, umiejąc napisać prosty test