Wpis z mikrobloga

@Dusk_Forest77: jazda kilkunastoletnim samochodem to nie jest obciach! jeśli jest dobrze utrzymany to często spisuje się lepiej niż ten nowy szmelc. Mam kilka samochodów ale na daily jeżdzę 19 letnim TDIkiem który uważam że świetnie daje radę. Ma kontrolę trakcji, klimę, podgrzewane fotele no i podgrzewaną przednią szybę co super spisuje się w zimie (Ford)
Do tego bardzo długa skrzynia biegów - ok. 2500 obrotów przy 140kmh. Więcej mi nie
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: Co to kuhwa w ogóle za pytanie jest? Żadna z tych rzeczy nie jest obciachowa. No chyba że jesteś snobem lub bananem który ma skrzywione spojrzenie na rzeczywistość.

Co jest bardziej obciachowe, mieszkanie samotnie w kawalerce 34m, posiadanie dochodu pasywnego + 1mln odłożonej kapusty na obligacjach, czy posiadanie kredytu na mieszkanie 60m na 700k?

Ja wolałbym być w tej pierwszej sytuacji i jezdzić golfem trójką.
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: rowno, nikt w Warszawie nie mieszka w wielkiej plycie lub jezdzi starym samochodem.... no dobra, nikt z tych ktorych znam, czyli dalej nikt ;) To sa tutejsze rozmowy. A przeciez kialkdziesta % Warszawiakow mieszka w wielkiej plycie.... moze nawet polowa? Moze nawet wiecej?....
  • Odpowiedz
@Dave_Leet: Oj uwierz mi dla współczesnej młodzieży są. Ja sam tak robiłem kupę lat i również podzielam ten pogląd. Bywało tak, że moi najemcy mieli droższe auta, albo jakieś stare 7 gdzie poważniejsza naprawa kosztuje wartość samochody albo lepiej. Jestem po prostu ciekaw jak to widzą wykopki
@kastrator2 Postoi ale t o nie zabytkowe kamienice, w centrach za 50 lat płyta będzie burzona, może nawet szybciej, ale to i
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: w sumie h-j wie jeszcze trzy lata temu latałem nowym samochodzikiem z salonu, dzis nie ma opcji zebym się zdecydował czy to za gotówke czy z jakimś fajnym finansowaniem. Jakoś z wiekiem coraz większa sknera się robie. :P
  • Odpowiedz
@del855: Wiesz tak samo obciachowe jest mieć ubytki w zębach czy krzywy zgryz, a jednak miliony osób w Polsce tak ma. Czy to z braku funduszy czy to z faktu że mają w------e na swoje zdrowie. Imo dla aspirujących młodych osób obie te rzeczy są obciachowe i raczej się nie myle w tej kwestii.
  • Odpowiedz
Imo dla aspirujących młodych osób obie te rzeczy są obciachowe i raczej się nie myle w tej kwestii.

swiat sie NIE sklada z "mlodych aspirujacych"..... sa tez mlodzi nieaspirujacy, sredni zrezygnowani i starzy zobojetniali - podobnie jak ci najmlodsi.

@Dusk_Forest77:
  • Odpowiedz
  • 1
@SpalaczBenzyny mieszkam w nowym bloku, do niedawna jeździłem astra 3 wartą może z osiem tysięcy (i parkowałem ją na miejscu które kosztowało 27 xD), zresztą jeden golfik trójka stoi na hali garażowej
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: Mam znajomego,który ma 15letnie auto i mieszka w m3 w bloku. I chodzi zwyczajnie ubrany.
I nikt by nie pomyślał że dorobił się już 2 innych małych mieszkań które wynajmuje plus ma poduszkę w gpw, krypto i coś w USA na jakieś 4-5 lat bez pracy ;)

Prawdziwym bogactwem jest umieć zarządzać pieniędzmi, i jednocześnie nie potrzebować drogich zabawek dla malych zastrzyków dopaminy, a nie chronicznie musieć się pokazywać
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: obciachowa jest pogoń konsumpcyjna i wyścig szczurów aby wyglądać lepiej wśród innych normalnych ludzi i czuć się jakoś lepszym. Dorośli bogaci ludzie (ci prawdziwie bogaci, nie nowobogaccy) nie prześcigają się markami i rzeczami. Ich nastoletnie dzieci jeszcze tak, ale dorośli mają takie sprawy gdzieś, bo dążą do własnych celów i to one napełniają ich wartością osobistą.
  • Odpowiedz