Wpis z mikrobloga

Rozmowa rekrutacyjna lekarza:
- Dzień dobry, tutaj mój dyplom ukończenia lekarskiego Z PIECZĄTKĄ IZBY LEKARSKIEJ. Mogę zacząć od jutra.
- Dzień dobry, oczywiście Panie Doktorze. Proszę podpisać kontrakt ze szpitalem. 60k netto B2B na początek może być? Do tego oczywiście dyżury płatne 5k za dobę oraz możliwość korzystania ze szpitalnego sprzętu w ramach Pana prywatnej praktyki.

Rozmowa rekrutacyjna prawnika:
- Dzień dobry, tutaj mój dyplom ukończenia prawa Z PIECZĄTKĄ IZBY ADWOKACKIEJ. Mogę zacząc od jutra.
- Dzień dobry, naturalnie Panie Mecenasie. Proszę, tutaj umowa na junior partnera w kancelarii. Proponujemy 50k netto B2B oraz 10% od każdej sprawy wygranej przez kancelarię. Służbowe BMW X7 powinni dostarczyć do końca tygodnia.

Rozmowa rekrutacyjna programisty:
- Dzień dobry, tutaj mój dyplom ukończenia informatyki. Mogę zacząc od jutra
- Dzień dobry, Kamilku zobaczymy najpierw co potrafisz. Ile jest na świecie osób, które zajmuje się strojeniem fortepianów? Ile piłeczek zmieści się w autobusie? Proszę tutaj na tablicy stworzyć aplikację do śledzenia toru pocisków hipersonicznych przy założeniu, że ma działać na starych kalkulatorach Casio. Jakim rodzajem pizzy chciałbyś być za 5 lat? Jeśli prawidłowo przejdziesz do 9. etapu rekrutacji proponujemy na początek 4,5k netto B2B oczywiście z bezpłatnymi nadgodzinami w kranczach, żeby spełnić kejpiaje naszego klienta z Indii. Oferujemy bezpłatną kawę oraz raz w miesiącu organizujemy dzień śmiesznego kapelusza ponieważ stawiamy na work-life balance.

#programista15k #pracait
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dzień dobry, tutaj mój dyplom ukończenia prawa Z PIECZĄTKĄ IZBY ADWOKACKIEJ. Mogę zacząc od jutra.

Dzień dobry, naturalnie Panie Mecenasie. Proszę, tutaj umowa na junior partnera w kancelarii. Proponujemy 50k netto B2B oraz 10% od każdej sprawy wygranej przez kancelarię. Służbowe BMW X7 powinni dostarczyć do końca tygodnia.

@kukold: No tak średnio bym powiedział, tak średnio
  • Odpowiedz
@kukold: Tak, u prawników dokładnie tak to wygląda. xD

Jak masz uprawnienia radcy i doświadczenie to 10k na b2b za pracę po 50 godzin w tygodniu, czasami więcej bo kolację z klientami itp. To jest bardzo dobra pensja jak na radcę. Oczywiście telefon i laptopik na urlopie, bo trzeba porobić taski.
  • Odpowiedz
@kukold: Typowa rozmowa rekrutacyjna typowego Polaka na "zwykłe" stanowisko:
- tu dyplom, tu kursy, tu 100 lat doświadczenia, certyfikaty A, B, H, znam angielski płynnie, niemiecki komunikatywnie, ruskiego się liznęło w liceum trochę, mam prawo jazdy, jestem dyspozycyjny i lubię wyzwania, mogę zacząć choćby od dziś...
- dziękuję, oddzwonimy...
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Rozmowa rekrutacyjna prawnika:

- Dzień dobry, tutaj mój dyplom ukończenia prawa Z PIECZĄTKĄ IZBY ADWOKACKIEJ. Mogę zacząc od jutra.

- Dzień dobry, naturalnie Panie Mecenasie. Proszę, tutaj umowa na junior partnera w kancelarii. Proponujemy 50k netto B2B oraz 10% od każdej sprawy wygranej przez kancelarię. Służbowe BMW X7 powinni dostarczyć do końca tygodnia.

@kukold: nie masz zielonego pojęcia o realiach pracy prawnika
  • Odpowiedz
@staszek_92

@BreathDeath: No, dokładnie. Taki jest stereotyp, że adwokat siedzi na dupie, a ludzie mu tylko kasę do kieszeni wpychają i do tego wszystkiego wystarczą aplikacje skończone xD

Znam prawników którzy zarabiają 10 na miesiac, ale znam i takich co 100.
Tak jak wszędzie... własną kancelaria plus bogaty klient.
  • Odpowiedz
@mam__pytanie Tak, ale do tego nie wystarczą aplikacje. Zeby zarabiać nawet 10 k trzeba mieć lata doświadczenia w innych kancelariach, inaczej za wiele nie wyciągniesz. Poza tym te 100 k to już chyba jakaś śmietanka i gwarantuje ci, że za darmo tego dostają.
  • Odpowiedz
@kukold
Lekarza zaprasza się na kolację do dobrej restauracji i na sam koniec nieśmiało zadaje pytanie czy nie poszukuje może pracy, od 1000zl na godzinę zaczyna się rozmowa :)
  • Odpowiedz
@staszek_92 chłopie ale jak porównujesz prawnika na etacie i prawnika z własną kancelarią to tak jakbyś porównał sprzątaczkę i właścicielkę firmy sprzątającej. Też jedna zarabia 4K a druga może i 200k wyciągnąć jak ma kontrakty na biura.

Prawnicy poza top5 miastami to jakaś mega porażka. Na studia mega ciężko się dostać, miejsc i tak jest za dużo, później aplikacja i po 10 latach męki wezmą cię do jakiegoś urzędu sprawdzać umowy
  • Odpowiedz
@kukold: Jak to jest, że TYLKO PROGRAIMŚCI srają się o lekarzy i prawników?

A potem zdziwko, że nikt Was nie lubi. Biedacy, 20-30k i ciężkie życie

PLEBS ma czasem po 4-6 etapów aby zarabiać 8k, tyle za ile Wy byście nawet z łóżka nie wstali. Panicze uciskani przez system.
  • Odpowiedz
@hub_bub: No to tak samo jak porównujesz wziętą kancelarię z dobrą reputacją z jednoosobową działalnością, która prowadzi w znacznej części urzędówki.

Rdzeniem tego o co mi chodzi to jest to, że żaden prawnik bez doświadczenia na dzień dobry po aplikacjach nie zarabia tych 10 koła, chyba że ma starego, który prowadzi dobrą kancelarię. Mieszkanie lub przynajmniej dobry dojazd do miasta top5 też są bardzo ważne.
  • Odpowiedz