Wpis z mikrobloga

#samoloty moja teoria jak wyglądał dzisiejszy incydent na lotnisku #balice w #krakow

Z tego co można wywnioskować po flightradarze, który jest kompletnie niedokładny dla bardzo niskich pułapów/sekund przed lądowaniem/moment przyziemienia (i ogólnie jest niedokładny, fajnie widać poglądowo lecz bez szczegółów). Maszyna leciała ze zbyt dużą prędkością, aby można było w pełni bezpiecznie lądować (prawdopodobnie nie przekroczono limitu konstrukcyjnego), dodatkowo przyziemienie PRAWDOPODBNIE nie odbyło się w Touchdown Zone. Moim zdaniem powinien bezpiecznie odejść na drugi krąg jeżeli jakikolwiek z tych czynników wystąpił. A może żaden z powyższych czynników nie wystąpił, tylko to błędy Flightradar, a pojawiło się zjawisko aquaplaningu przez opady deszczu. Szkoda, że nie dowiemy się tego. Całe szczęście nikomu się nic nie stało, maszyna ubezpieczona. Szkoda mi tylko pilota (pilotkę), która pewnie odcierpi psychicznie, wiadro pomyj się wyleje, no i widmo tego, jak to wypłynie na karierę. Praca marzenie (dosłownie), lata nauki, ogromna inwestycja finansowa, dobre wypłaty, otwarta droga kariery i teraz wszystko jak krew w piach. To takie tylko moje przemyślanie, niepodparte absolutnie niczym.
Mexiii - #samoloty moja teoria jak wyglądał dzisiejszy incydent na lotnisku #balice w...

źródło: image_picker_E92D26D7-A4AB-4F40-9AAF-83992D053508-40783-0000051B49262E83

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mexiii: tylko w takich sieciach wakacyjnych typu Enter Air gdzie przyjmują pilotów na sezon w zależności jakie jest zapotrzebowanie to przyjmują największych pilotów januszy
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@xiv7 tak, zgadzam się - takie linie to początek kariery każdego pilota. To taki najniższy pułap z którego się startuje przygodę z lataniem. Podobnie jest z WizzAir oraz Ryanair. Co nie zmienia faktu, że błąd wydaje się taki dość prosty, dość trywialny.

Enter Air < WizzAir, Ryanair - w moim odczuciu
  • Odpowiedz
@Mexiii: nie wiem jak Ryanair, ale zawsze mi się wydawało że mimo taniej ceny bardzo pilnują poziomu, jeszcze chyba nic nie z*ebali mimo niesamowitej ilości tego co latają
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 1
@xiv7

@Mexiii: nie wiem jak Ryanair, ale zawsze mi się wydawałoby że mimo taniej ceny bardzo pilnują poziomu, jeszcze chyba nic nie z*ebali mimo niesamowitej ilości tego co latają

Tak, ale wizzair ma chyba identyczną statystykę.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@illaddictyou po pierwsze wspominałem o tym, po drugie podglądanie prędkości z Flightradar podczas lądowania to trochę jakby policja kupiła suszarki z Temu, trzy skoro miał za dużo prędkość czemu nie odszedł na drugi krąg?
  • Odpowiedz
@Mexiii masz pojęcie jak działa fr24 i adsb ogolnie? I skąd fr24 bierze prędkość? To nie jest prędkość obliczona (chyba ze mlat ale o tym jest informacja) tylko to jest prędkość którą raportuje samolot?

Dlaczego nie odszedł na 2? Zapytaj pilota.
  • Odpowiedz