Aktywne Wpisy
Schwarzfahrer +12
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

kecajek +57
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#katolicyzm #chrzescijanstwo #wiara #ateizm
Czyli analogicznie jak z genetyką. Niektórzy się rodzą, żeby być wysocy, inteligentni i przystojni, a inni niscy, brzydcy i z niskim IQ. Niektórzy dostają objawienie, "tchnienie Ducha Świętego" i pewność, że wiara ma sens, bo te wszystkie byty nadprzyrodzone istnieją,
Nie jestem katolikiem, jestem Nazarejczykiem, u nas wszystko staramy się brać o rozsądek i Prawdę.
Spróbujmy zatem rozważyć, jak to wygląda z punktu widzenia rozsądku i nauki, skoro uważasz, że nie warto wierzyć.
Człowiek jak wiesz istnieje, zatem podchodząc zgodnie z nauką, masz zdarzenie pewne, że istniejesz.
Zdarzenie to może mieć dwie różne przyczyny:
Jak zatem uważasz - czy jednak istnieje jakaś trzecia droga, poza tymi które opisałeś jako jedynie istniejące?
A jeśli uważasz, że
Bardzo ciekawie pytanie, szczerze jedno z lepszych, jakie ostatnio dostałem.
Pozwól, że określę wolną wolę, tak jak ja rozumiem - a zatem wybór w zakresie możliwości, które masz do wyboru.
Nie traktuje tego jako wszystkie możliwości, tylko jako "wolę" to, albo "wolę" tamto, jeśli masz przedstawiony wybór.
Tak w uproszczonym modelu definiuję wolną wolę - czyli jak podejmiesz decyzje w oparciu o możliwości, którymi dysponujesz. Lecz są rzeczy, których nie
@zapek: Jasne. To jest ta, że tak to nazwę powierzchowna wolna wola - stoisz w lodziarni i masz 3 smaki do wyboru, albo zastanawiasz się którą uczelnie wybrać na studia, albo cokolwiek innego - czy to są małe drobne nieistotne decyzje podejmowane praktycznie bezmyślnie, czy najważniejsze życiowe wybory, poprzedzone czasem
Jest po prostu wolność wyboru jak masz jakiś wybór z opcji dostępnych i tyle, a reszta jest konsekwencją Twoich wyborów,
@zapek: A nastawienie skąd się bierze? Nie wybierasz go w taki sposób jak wybierasz rano którą koszulkę założyć. Twoje nastawienie to efekt całego twojego życia - miejsca urodzenia, wychowania, przeżytych doświadczeń, spotkanych nauczycieli, przeczytanych ksiażek, odbytych rozmów itp itd. Milionów różnych czynników. To wszystko kształtuje twój obecny stan i twoje
@kubako:
To wyraża
@zapek: No właśnie. a czemu uważa dla siebie za ważne, to czym się kieruje? Np czemu uważa za ważniejsze modlić się a nie zabijać ludzi po ulicach? To wynika z doświadczeń, z przeżyć, z wychowania, z całego dotychczasowego życia i w momencie gdy dochodzi do decyzji, to te preferencje, którymi sie kierujemy, są już zafiksowane.
Jeśli wierzysz
I tak i nie... bo istotnie wychowanie ma wpływ, zatem inni mają wpływ na nas i istotnie to też
@afmaf
Nie
źródło: temp_file3728718060724087965
Pobierz@afmaf: Tym objawieniem jest Słowo Boże i dostał je każdy, kto ma możliwość zajrzeć tam, by poznać kim jest Bóg, który stworzył ten wszechświat i jak nas kocha.
Ja miałem bardzo podobnie, jak PageUp. Odrzucałem jakąkolwiek wiarę, bo to zwyczajnie było