Wpis z mikrobloga

@Vanderwill: daj pan spokój z tym gościem. Też obejrzałem kiedyś kilka jego filmów o odczucie miałem takie samo jak ty. Jak zaczniesz dalej oglądać to sie dowiesz, zd gluten jest be i najlepsze jest wszystko bio, bo inaczej trujesz dzieci chlebkiem własnej roboty, pomijając już ten zapleśniały zakwas z lodówki xD

Gada ze nie jest mikrobiologiem, nie zna sie, ale własny zakwas jest be i pieśnie trujące ma. Kup sobie
  • Odpowiedz
@Vanderwill: tyle jest wlasnie wart ten gosciu. Gada jeszcze tak żeby niepewnosc w tobie wzbudzić. Typowy sekciarz jak ci od suplementów, 5G i innych spiskow. No ale niestety znajdą sie tacy, co w to uwierzą i zapiszą się do tej wyjątkowej grupy oświeconych.

Tylko ten chce zarobić na piekarzach domowych.
  • Odpowiedz
@Vanderwill: o ile teoretycznie da się to zakazić, to w praktyce mąka żytnia stwarza po prostu zbyt dobre warunki do rozwoju Lactobacillusów, które zresztą już tam są zaszczepione, żeby istniała poważniejsza obawa o zakażenie zakwasu. Da się to spierdzielić, ale jak robisz krok po kroku, to efekt musi być poprawny.

Pozostaje pytanie po co ktoś miałby robić zakwas w domu, skoro s piekarni kosztuje 3 zeta.
  • Odpowiedz
@mac666 No ale ma też łeb do interesu bo fajnie wzbudza uczucie niedostępności etc. Te startery robi tylko 4 razy w roku z tego co pamiętam xd. Dobrze steruje nawiedzonymi.
  • Odpowiedz
@arinkao: u mnie normalnie sprzedają, doliczają tylko opłatę za opakowanie jednorazowe. Taka mała wiejska piekarnia.
Jak będę chciał sam piec chleb, to i tak już nie jestem ich klientem, a zakładając, że mi go sprzedadzą, to będę tam wracał regularnie. Nie piekę całego chleba sam, tylko dwa-trzy bochenki miesięcznie, nie mam na to czasu.
  • Odpowiedz
@gorillaz No już ogarnąłem i dostanę od jednej. Mój zakwas jest ok ale widać, że jest słaby, nie przerabia jeszcze tak dobrze jak stary, a myślałem, że to trochę pic na wodę. Ale jednak 7 dniowy zakwas jest słaby.
  • Odpowiedz
@Vanderwill chłop przesadza. Jak robisz zakwas poprawnie to nic się nie stanie złego i nie ma żadnej różnicy czy to super hiper bakterie z USA czy te biedackie z powietrza w Wałczu lub w innym Pogwizdowie. W odpowiednim przechowywaniu zakwasu w lodówce (nawet tygodniami) również nie ma nic złego, o czym pisze też Hamelman. A jeżeli Ci zakwas nie spulchnia pieczywa jak byś sobie życzył to dodaj troszkę drożdży do ciasta
  • Odpowiedz