Wpis z mikrobloga

Co trzeba mieć w głowie by wyjeżdżać z polskiej wsi do Warszawy?

Naprawdę teraz stawiacie wyżej korki, zanieczyszczenia, hałas, mała klitkę na Wilanowie niż dom, ciszę, relaks, śpiew ptaków i siedzenie pod jabłonką?

Ludzie to ciekawe istoty.

#przegryw #wies #warszawa
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

m żale huopów wsiowych że na wsi non stop nic nie robią tylko pracują to

@KrolCyganowWladcaPatologii: no jak w pracy spędzasz powiedzmy 8h, dojazd w jedną stronę 1h to już masz 10h. Po drodze trzeba wjechać do sklepu żeby zrobić sobie coś świerzego do pracy i na obiad to robi się już 11h. Teraz dolicz do tego sen około 6-8h to masz już 19h. Zostaje Ci 5-6h na te wszystkie
  • Odpowiedz
można by otworzyć produkcję, jakoś handel, usługi.

@Glimpse0fTheFuture: Jakie usługi? Bez klientów wokół? Jaki handel? Bez klientów wokół. Jaką produkcję? Bez pracowników wokół.

czy Kochanowski pisząc o lipie też był baitem? Mówię serio.

XVI-wieczny poeta na pewno obrazuje realia polskiej wsi XXI wieku. Po prostu niech w Polsce kilka milionów ludzi ze wsi zacznie pisać wierszę i poezję wszelaką, na pewno z tego będą pieniądze by włożyć coś do garnka.
  • Odpowiedz
@KrolCyganowWladcaPatologii: ja nie mam tak dużo do roboty pod względem ogarniania u siebie okolicy i mam inne problemy niż to ale jestem sobie w stanie wyobraźić że dużo ludzi tak musi robić. Pozatym to co opisałem to nie jest generalny remont chaty, zacznie ci cieknąć dach, popsuje się komin przez silny wiatr to musisz to zrobić na cito a nie sobie odłożyć jak ci będzie pasować.

Codziennie robisz remont generalny
  • Odpowiedz
Ludzie ze wsi są wrażliwi na piękno więc możnaby postawić jakieś muzeum obrazów, jubilera itd.

@Glimpse0fTheFuture:

Ehhh ty baiciarzu. No ale będę odpisywać dalej, bo czemu nie.

Załóżmy że we wsi mieszka 1000 ludzi. Teraz oblicz jak często będą musieli chodzić do twojego muzeum obrazów (i w jakiej cenie będzie bilet), byś wychodził na 0. Dodam do tego scenariusza, że obrazy, budynek itp otrzymałeś za darmo. Musisz tylko opłacić prąd,
  • Odpowiedz