Aktywne Wpisy

weezyxboss +44
U mnie w powiatowym wypizdowie dolnym w takich zajebistych temperatura lokalne przedsiębiorstwo usług komunalnych postanowiło że będzie ograniczac dostęp bieżącej wody w dzień i wyłączać dostęp do wody od 21 xD na dworze 40 stopni a oni k---a wodę ograniczają bo gdzieś ludzie na domkach napełniają baseny i dbają żeby ich trawniki były wiecznie zielone xD #pogoda #l-------------j #lubuskie #zalesie

paluszki_rybne +37
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Siema, zaznaczę że szukam porady, a nie gotowego rozwiązania. Raczej wskazówki i może innej perspektywy ;)
Najpierw o mnie:
34 lata
tygodniowy kilometraż ~70-75 km
poprzedni szczytowy tydzień 124 km / tydzień (trening do ultramaratonów)
ogólnie trenowałem z Garmin Coachem oraz metodą Jacka Danielsa pod Maraton
chce złamać 1:35 w 2026 roku.
Rekordy 5 km - 20:50
10 km - 45:44
HM: 1:39:57
Maraton: 3:48
Aktualnie skończyłem sezon #biegigorskie i chcę (ponownie) przejść na biegi szosowe i przygotować się do HM w lutym 2026.
Jestem otwarty na duży cotygodniowy dystans i ciężkie treningi :)
Chcę skupić się tylko na HM.
Biegam od ponad 2 lat. Biegałem tylko po to, żeby poprawić kondycję (jestem bywalcem siłowni i raczej mam sylwetkę napakowanego dzika)
Według Garmina mój próg mleczanowy wynosi obecnie 177 uderzeń na minutę, a tempo 4:41/km. Mam pas Garmin HRM Pro Plus do pomiaru tętna.
Po wstępnym rozeznaniu wybrałem 4 opcje przygotowania:
-JD
-Hanson
-Pfitzinger
-80/20
„Daniels Running Formula” to książka z 2014 roku (4. wydanie). Zastanawiam się, czy istnieją lepsze źródła oparte na nowych dowodach naukowych, które przygotują mnie lepiej niż ta metoda?
Co poleciłbyście w moim przypadku i DLACZEGO?
Jack Daniels
Już ją znam, łatwa do naśladowania struktura, dość elastyczna – 2 wysokiej jakości sesje i można dostosować resztę kilometrów w ciągu tygodnia. Wyraźna równowaga między progiem, VO₂max a spokojnym bieganiem. Dobra progresja od ogólnego do szczegółowego. Stara metoda (2014).
Metoda Hansonsa
Mniejszy nacisk na ekstremalnie długie biegi. Ograniczenie długiego biegu do ~25 km → krótsze treningi, co może być przydatne w moim przypadku (nie boję się biegów B2B po treningu ultra :D). Według Reddita czasami zbyt restrykcyjne.
Pfitzinger
Solidna baza kilometrażowa (plany 88–145 km/tydzień). Obejmuje wiele długich biegów i średnio-długich. Równowaga tempa, VO₂ i wytrzymałości. Według Reddita bardziej elastyczna niż JD/Hansons → można rozciągać długie biegi. Nadal ukierunkowana na maraton (skupiona na progu mleczanowym, tempie maratońskim).
Metoda 80/20 (Matt Fitzgerald)
Elastyczna Struktura Zmniejsza ryzyko wypalenia/przetrenowania Niejasna → mniej restrykcyjna niż JD/Pfitzinger (musisz sam opracować szczegóły) Przy leniwym stosowaniu → ryzyko niedostatecznej intensywności (potrzeba trochę Z3/Z4 dla efektywności)
Ktoś? Coś?
#bieganie #biegajzwykopem #polmaraton #maraton #biegiultra #trening i troche #silownia #mi
źródło: 1000000972
Pobierz@Polska5Ever: Norwegian Singles Approach, tylko ja nie trenuję pod maraton, ale możesz sobie podejrzeć plan treningowy typa sirpoc z reddita (James Copeland, zrobił 2:24 w maratonie trenując tą metodą, 15:01 5k i ok. 31:00 10k z czego
@Polska5Ever: półmaraton jak najbardziej jest wysiłkiem mleczanowym, dla kogoś kto biega bliżej 2h niż 1h to wiadomo mniej, jednak wciąż będziesz miał duże benefity z pracy na progu mleczanowym w półmaratonie, z resztą tak jak piszę, twórca tej metody/frameworku dostosowywał go sobie pod maraton, wydłużając długi bieg bądź jednostki progowe kosztem innych treningów w tygodniu,
https://www.reddit.com/r/NorwegianSinglesRun/wiki/index/
Teraz zaczynam 12 tygodni do maratonu i będę próbować Pfitzingera, bo plan wygląda jakoś tak bardziej atrakcyjnie niż te Danielsowe pod ten dystans xd
Ale to nie jest chyba takie proste i oczywiste bo zimą zbudowałem też solidną bazę z programem
BTW. Znamy się? Bo idealnie mnie opisałeś xD i faktycznie nie chce zrzucać mięsa bo za długo na to pracowałem xD wiem że to mnie ogranicza
I teraz tak, pamięć mięśniowa ci zostanie, a zgubienie nawet 3-4 kg zdziała cuda na osiąganych prędkościach. Sam rozważ ile jesteś