Wpis z mikrobloga

Może ktoś polecić jakiś komputer stacjonarny (nowy) dla starszej osoby, wyłącznie do Worda i internetu?

I jeśli chodzi o system, to takie opcje z pendrive za 180zł z Allegro są legit? Wkładam tego pendrive i system sam się instaluje? Łatwo to ogarnąć?

Dzięki z góry, bo jestem zielony w tym temacie :)

#komputery
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@k-syy a wolisz all in one czy PC osobno, a monitor osobno?

Windowsa ściągasz ze stronki majkrosoftu, robisz bootowalnego pendrive'a przy pomocy mediacreationtool, a na koniec aktywujesz za 0zl(uczciwa cena) przy pomocy massgravel
  • Odpowiedz
  • 1
@k-syy do takich zastosowań to każdy się nada. Ma 16gb ramu i SSD, więc powinno być git, żeby tylko PC przyszedł z tymi podzespołami, które deklaruje sprzedawca, no ale mam nadzieję, że nie nadziejesz się na janusza-oszusta
  • Odpowiedz
@k-syy: Taki co dałeś byłby git, ale ja bym powiedział że to trochę przerost formy nad treścią - to jedno.
Dwa - on nawet nie jest tyle wart, to sprzęt z procesorem z 2012 roku.
Trzy - stary procesor = stara reszta sprzętu = można lepiej, mamy 2025.

Skoro to prosty komputerek do pracy biurowej i jakiegoś internetowania to lepiej chyba kupić małą skrzynkę?
W niższej cenie dostaniesz lepszy komputer z nowszym
  • Odpowiedz
@k-syy: Zaktualizowałem komentarz żebyś miał odniesienie jakieś i więcej zrozumiał. Wiem że pewnie napiszesz "ale to co wstawiłem to jest komputer nowy" - nie jest. To nie jest komputer nowy i ze stuprocentową pewnością zapewniam Cię że płyta główna, pamięci RAM a już zwlaszcza procesor tego co podałeś w okazji przepracowały dłużej niż te komputerki które ja wstawiłem w ogóle istnieją.

A komputerki z moich linków to sprzęty które miały
  • Odpowiedz
  • 0
@XkemotX: dzięi bardzo, poważnie zacząłem rozważać te mini PC. HP EliteDesk 800 wydają się spoko.
A tak z ciekawości jako laik zapytam, skąd przekonanie, że te bebechy są lepsze niż tych "nowych" składaków?
  • Odpowiedz
@k-syy Lepsze to ogólne pojęcie. Bebechy są lepsze pod względem wydajności energetycznej, wydajności w ogóle, wsparciu dla nowych kodeków, technologii, oprogramowania też (wspomniane wspieranie W11 i potencjalnie przyszłych wydań).

Zacznę od kompów jako całokształtu - nazwijmy go ponownie Januszem - oferuje ci "nowy" komputer z komponentami sprzed 12 lat. W związku z tym musi ci oferować jakąśtam gwarancję. Może to zrobić bo pobiera za sprzęt kilkukrotność tego ile jest rzeczywiście wart jak
  • Odpowiedz
  • 0
@XkemotX: dzięki bardzo za te rady.
Powiem Ci tak, do tego dużego stacjonarnego przekonywał mnie ten dopisek "nowy", ale zakładam że jest tak jak mówisz i po prostu jest to komputer "nowo" złożony. Bo chyba nie ma szans, żeby te podzespoły były fabrycznie nowe? W ogóle to dziwię się, że Allegro pozwala na takie oznaczenie aukcji.

Na ten moment chyba się zdecyduję na to:
https://allegro.pl/oferta/hp-elitedesk-800-g4-mini-i5-8gen-16gb-256gb-ssd-nvme-w11pro-hdmi-dp-17708425762

Czy w tym budżecie to
  • Odpowiedz
  • 0
@XkemotX: jeszcze tylko Cię dopytam o jedną rzecz jeśli pozwolisz :-)

Razem z tym komputerem muszę kupić monitor (stary jest na VGA i ma kiepski obraz). Czy jest może jakaś alternatywa w postaci all-in-one PC, czy wg Ciebie lepiej kupić osobno? Podstawowy ale nowszy monitor to koszt ok. 300zł z tego co widzę.
  • Odpowiedz
@k-syy Czy najlepsza? Jedna z, to na pewno. Nie mam niestety czasu zrobić dogłębnego researchu żeby znaleźć coś idk 2% wydajniejszego za 30zł mniej. Na pewno TO jest adekwatna cena do sprzętu jaki dostajesz.

Ja bym brał tego samego Elitedesk ale z i5 z końcowką T - to procesory które mają trochę obcięte zegary, pracują chłodniej, jedzą mniej prądu, a wtedy kiedy potrzebują więcej wydajności to podbijają sobie mhz do poziomu tej
  • Odpowiedz
@k-syy AiO w tej cenie z tą jakością i wydajnością nie znajdziesz.

Od biedy można próbować jakieś adaptery HDMI do VGA ale czy zadziała i czy zadziała to dobrze to lotto.

Monitor tylko nowy - dlatego że rynek używanych jest martwy i nierealny. Ludzie sprzedają stare monitory w cenach nowych, gdy te nowe poszły do przodu pod wieloma aspektami.

Szukaj czegokolwiek na matrycy IPS jeżeli starsza osoba ma pracować z tekstem
XkemotX - @k-syy AiO w tej cenie z tą jakością i wydajnością nie znajdziesz.

Od bied...

źródło: temp_file6040947780624209793

Pobierz
  • Odpowiedz
@k-syy oby nie, u mnie ojciec był pod wrażeniem jak przeszedłem z kloca gamingowego na małego biurowego wlaśnie HP, jak mu pokazałem jak to szybko chodzi to stwierdził że technologia jest zajebista i ciekawe czy kiedyś będą jeszcze mniejsze i cichsze xD

a ten solidny będzie i to bardzo, po prostu miniaturowy - i oba to plusy.
  • Odpowiedz
  • 1
@XkemotX: Na razie tylko odpaliłem tego kompa i super, fajne to i poręczne, na biurko idealne. Zobaczymy jak będzie działał "w pracy" i co powie docelowy użytkownik (czekam jeszcze na kabel SATA żeby zgrać dane ze starego)
  • Odpowiedz