Aktywne Wpisy

Vigonath +849
Siadaj byku, opowiem ci jak zajebiście być Polakiem.
O k---a, wspaniała rzecz, mówię ci.
Nie jesteś ani z Zachodu, ani ze Wschodu. Siedzisz po środku i wybierasz sobie najlepsze cechy obu cywilizacji, jednocześnie gardząc nimi dogłębnie. Jesteś witalnym, potężnym Słowianinem, ale katolikiem (nawet jeżeli nie wierzysz, to kulturowym), dziedzicem Zachodniego Cesarstwa Rzymskiego, po tym jak germańskie małpy postanowiły je zniszczyć.
Język? Jeden z najtrudniejszych na świecie, a co? Nie tak łatwo zostać Polakiem, o nie.
O k---a, wspaniała rzecz, mówię ci.
Nie jesteś ani z Zachodu, ani ze Wschodu. Siedzisz po środku i wybierasz sobie najlepsze cechy obu cywilizacji, jednocześnie gardząc nimi dogłębnie. Jesteś witalnym, potężnym Słowianinem, ale katolikiem (nawet jeżeli nie wierzysz, to kulturowym), dziedzicem Zachodniego Cesarstwa Rzymskiego, po tym jak germańskie małpy postanowiły je zniszczyć.
Język? Jeden z najtrudniejszych na świecie, a co? Nie tak łatwo zostać Polakiem, o nie.
źródło: 1000005557
Pobierz
Lolenson1888 +75
Pięć głównych, konkretnych powodów, dla których warto mieszkać w Polsce a nie w innym kraju i nawet nie próbujcie tego podważać.
Nawet wyjeżdżając na jakiś urlop za granicę, czy nawet na weekend do Czech czy na Słowację, boli brak tych rzeczy pod ręką, zwłaszcza Żabki xD
#11listopada #polska #takaprawda
Nawet wyjeżdżając na jakiś urlop za granicę, czy nawet na weekend do Czech czy na Słowację, boli brak tych rzeczy pod ręką, zwłaszcza Żabki xD
#11listopada #polska #takaprawda
źródło: Zrzut ekranu 2025-11-11 121046
Pobierz

Mam pytanie odnośnie tego jakich używacie rozpuszczalników. Ja mam farby, które rozpuszczają się jak lakier do paznokci w acetonie. Toluen i ksylen też działają, rozpuszczalnik nitro i inne też. Zauważyłem bardzo dziwną rzecz podczas wysychania moich farb. Jak dam nadmuch albo jest duża wilgotność powietrza to kolory wychodzą blade, albo wręcz "białe". Z czarnego potrafi mi się zrobić ciemny szary. Na dodatek malowane rzeczy tracą połysk. Podejrzewam wodę zawartą w powietrzu, aceton i alkohole (plastyfikatory?) mieszają się z wodą. Farby schną dość szybko (po 5-30 min są suche w dotyku, pod warunkiem, że mocniej nie przyciskam), ale są miękkie, przez co podatne na uszkodzenia i śmierdzą rozpuszczalnikami.
Wydawało mi się, że rozwiązałem zagadkę "z wodą", że kolory robią się białawe i matowieją od wody w powietrzu, ale to może by coś innego niż sądziłem.
Pomalowałem mały fragment, który zrobił mi się jasny i matowy, ale machnąłem na to ręką, bo to była warstwa podkładowa. Problem w tym, że wyniosłem ten element na powietrze i zamiast białawego i matowego zobaczyłem idealny kolor i szklisty połysk. Co to może być, bo ja już nie mam pomysłów.
źródło: Close-up-of-a-young-artists-hands-painting-vivid-details-on-a-canvas-with-brushes-and-abstract-artwork-in-the-background
Pobierz@Zsieci: Jesteś upośledzony, że zadajesz takie pytania? Acetonem zmyjesz lakier z paznokci, jeżeli dla Ciebie to nie wiadomo jaka farba, to może lepiej mi nie doradzaj. Jakiś lakier do drewna też da się rozcieńczyć rozpuszczalnikiem nitro.
Farby jak stoją na półce zdarza się, że gęstnieją, jak masz puszeczkę farby to chyba nie będziesz kupował
Wypchaj się chamie.
@Zsieci: W czym chcesz mi pomóc? Napisałem już jakich rozpuszczalników używam.
Są różne, niektóre mają rozpuszczalniki takie jak aceton, chociaż nie koniecznie musi być to aceton.
Czasami to mieszanina jakiego alkoholu z rozpuszczalnikiem typu aceton.
Czasami coś mocniejszego, zależy od farby. Nie wiem do czego jest Ci
Jak powiem, że biała albo różowa to będziesz wiedział?
@Zsieci: Tam nawet nie ma takich udziwnień, chociaż wiem, że za kieliszek bezbarwnej farby można zapłacić 50 zł albo i więcej. To chyba nie jest kwesta samego rozpuszczalnika, tylko sposobu w jaki rozpuszczalniki odparowują. Z reguły są to mieszaniny substancji o różnych właściwościach fizykochemicznych. 95% wychodzi od ręki, ale jak rozpuszczalniki odparowują zbyt szybko, zbyt wolno, albo jest
@Zsieci: Lepsze "medium" to woda przegotowana czy częściowo demineralizowana? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak wiem "medium" to bezbarwna farba akrylowa. Ja używam czegoś w rodzaju lakieru do paznokci i bezbarwne medium robi mi się mleczno białe ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Nie zawsze, zależy jak wysycha i jakie mam
@Zsieci: W detalu