Skrzyżowanie ul. Podwale z Krupniczą w stronę Orląt Lwowskich. Są dwa pasy - prawy do jazdy na wprost i w prawo, lewy do jazdy na wprost i w lewo. Droga tak trochę jakby “zakręca”, na co trzeba zwracać szczególną uwagę, zwłaszcza na pasie lewym jadąc prosto. Jadę prawym pasem prosto i drogę zajeżdza mi zjeżdżającą z lewego pasa cupra. Stosuję klakson i w odpowiedzi otrzymuje wyciągniętą przez okno rękę - z wystającym środkowym palcem. Podjeżdżam do świateł przed Orląt, opuszczam szybę i pomimo emocji staram się bez inwektyw i wulgaryzmów wytłumaczyć, że tam są dwa pasy i że zajechał mi Pan drogę i w zasadzie gdybym nie hamował to byłaby stłuczka z Pana winy. W odpowiedzi odebrałem od młodego kierowcy stek wyzwisk spomiędzy którego wyzierała absolutna pewność tego, że dobrze zrobił i powinienem ustąpić mu pierwszeństwa bo zmieniał pas z lewego na prawy. No ludzie kochani, czy to ze mną jest coś nie tak? #wroclaw
@mkorsov racja, zazwyczaj mam wywalone i po prostu uważam w tym miejscu, zwłaszcza jak ktoś jest na blachach spoza Wrocławia, ale dzisiaj jechałem z całą rodziną i nie dość, że ten środkowy palec, to mi jeszcze dzieci zestresował, więc stwierdziłem, że podejmę próbę dyskusji.
@ksylometazolina: bywam tam dosyć często, stłuczek widziałem kilkanaście. Często po lewej jest jeszcze tramwaj i pojazdy na lewym pasie muszą go puścić (lub cisnąć przed nim) - zazwyczaj wtedy właśnie jadą prosto, by nie trafić pod tramwaj i... bum z prawej (⌐͡■͜ʖ͡■)
We #wroclaw jest w ch.j miejsc, gdzie przy średnio-gęstym ruchu wystarczy wyegzekwować swoje pierwszeństwo i masz 99% szansy
Geometria tego skrzyżowania jest beznajdziejna, nie widać tego z poziomu drogi, ale taki jest układ pasów. Po prostu kiedyś prawy pas był prawoskrętem, ale teraz to są dwa pasy do jazdy na wprost i trzeba odbić w lewo. Co ciekawe na kolejnym skrzyżowaniu oznakowanie na znakach przy światłach uwzględnia już zakrzywienie toru jazdy, a tutaj nic.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzWe #wroclaw jest w ch.j miejsc, gdzie przy średnio-gęstym ruchu wystarczy wyegzekwować swoje pierwszeństwo i masz 99% szansy
Po prostu kiedyś prawy pas był prawoskrętem, ale teraz to są dwa pasy do jazdy na wprost i trzeba odbić w lewo.
Co ciekawe na kolejnym skrzyżowaniu oznakowanie na znakach przy światłach uwzględnia już zakrzywienie toru jazdy, a tutaj nic.
źródło: obraz
Pobierz