Wpis z mikrobloga

Jaki #interkom do #motocykle? Przy założeniu, że ja mam AirPodsy, a druga osoba nie?

AirPodsy mają świętne wyciszanie hałasu (lepsze niż zatyczki do uszu Loops), więc wydają się być idealne – tylko jak to spiąć, żeby móc rozmawiać z drugą osobą, która by miała „zwykły” interkom i zatyczki do uszu? No i raczej do AirPodsów nadal by się przydał zewnętrzny mikrofon.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wiktorbo: ja miałem kilka i na początku też miałem takie same podejście - po co ludzie używają zatyczki do uszu. Dopóki nie przeszedłem z kasku Airoh na HJC.

W Airoh jadąc prędkością autostradową nie miałem takich szumów i hałasu w kasku, jak przy 80kmh w kasku HJC, który przy prędkościach 110kmh jest aż nie do wytrzymania bez zatyczek.
  • Odpowiedz
@MacDada: jeżeli używasz Airpodsów jako zatyczek, to znaczy że rozmawiając w nich jak w interkomie część tych szumów może być zbierana przez mikrofon.

Airpodsy nie mają protokołu do komunikacji z interkomem, więc jedyne rozwiązanie jakie jest:
Airpods podpięte do telefonu,
Interkom podpięty do telefonu,
dzwonicie do siebie i rozmawiacie jak w przypadku zwykłej rozmowy telefonicznej.
  • Odpowiedz
i nawet na torze jeżdżę w zatyczkach - szkoda słuchu, jaki kask by to nie był

@wiktorbo: a no tak, zapomniałem wspomnieć: mam fabryczny wydech. Więc u mnie prócz szumu wiatru nie ma co męczyć uszu.
  • Odpowiedz
  • 0
hałasy mu przeszkadzają, motopierdzik jeden z drugim

@Janusz_herbu_sKoryBut_Wisnioweczka: Tak, zdecydowanie. Powiem więcej, mam kabrioleta i… też często na otwartym dachu jeżdżę w AirPodsach dla wyciszenia hałasu. Wiatr powyżej 100 kph robi swoje.

Dopóki nie przeszedłem z kasku Airoh na HJC.

W Airoh jadąc prędkością autostradową nie miałem takich szumów i hałasu w kasku, jak przy 80kmh w kasku HJC, który przy prędkościach 110kmh jest aż nie do wytrzymania
  • Odpowiedz
A to zrobię jeszcze dodatkowy offtopic, bo też mi się szykuje zmiana starego kasku… Teraz jak byś miał wybierać to wróciłbyś do Airoha czy jednak HJC ma po prostu inne zalety?

@MacDada: pokusiłem się na HJC (i71) po Airoh ST502 (czy jakoś tak), ponieważ ma dedykowany interkom HJC (bodajże Smart 50b), który bazuje na Sena 50S/50R. Niby po aktualizacji powinien pozwolić nawet na łączenie się z połączeniem meshowym od Cardo. Co
  • Odpowiedz
AirPodsów

@MacDada: nie wiem jak można jeździć ze słuchawkami w kasku, przecież to idzie zwariować tak pije to w uszy, post wczesniej wykopowi ekperci doradzają kolesiowi,żeby zamiast kasku M brał S bo to,że mu uszy ledwie wchodzą to tak ma być XD, a tu taj inny koleś chwali,że mieszczą mu się słuchawki bezprzewodowe XD i tez każdy jest z tym OK. XD Ja wiem,że są tam miejsca na głośniki, ale
  • Odpowiedz
  • 0
nie wiem jak można jeździć ze słuchawkami w kasku, przecież to idzie zwariować tak pije to w uszy

Ale jedna rzecz mnie zastanawia: jak z takimi Airpodsami możnaby włożyć taki kask? To będzie dosyć mocna mordęga.

@krzysztof2033: @MrDracek: Dla mnie jest git. Generalnie kominiarka ułatwia, żeby w czasie zakładania nie wypadły z uszu. Zwykle nie jeżdżę dłużej niż godzinę, a nawet jeśli, to robię przerwy, gdzie zdejmuję kask i głowa również
  • Odpowiedz
@MacDada: w kasku masz zwykły prasowany styropian, czy to kask za 200zł czy 4000zł wyjmujesz wyściółkę, gąbke etc. ze środka w miejscu uszu wycinasz sobie nożykiem kawałek,styropianu, albo szlifierką z dremelem rzeźbisz i nie będziesz miał problemu z miejscem.pod słuchawkę,
Nie czaje czemu ludzie nie dostosowują sobie kasku pod własne potrzeby, tak samo z wentylacją, ludzie piszą,ze w jakimś kasku to ma lepsza wentylacje... przecież bez problemu możesz sobie te
  • Odpowiedz