Wpis z mikrobloga

Zadałem pytanie chatowi gpt o jakie zakazy można wnioskować w sprawie zniesienia współwłasności.

Ale chyba straszne brednie wypisuje, zwłaszcza odnośnie zakazu wprowadzania osób trzecich do wspólnej nieruchomości przez jednego ze współwłaścicieli.

Jeżeli jest postawienie że współwłaściciel może korzystać swobodnie z nieruchomości wspólnej, to przecież raczej nie można mu zakazać zapraszania „gości” którzy zostaliby na dłużej. Czy może chat gpt faktycznie ma rację?

#prawo #sadowehistorie #prawocywilne #pytaniedoeksperta #chatgpt #ai #sztucznainteligencja
chokysrocky - Zadałem pytanie chatowi gpt o jakie zakazy można wnioskować w sprawie z...

źródło: IMG_6403

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Adams_GA: Chodzi mi o to czy współwłaściciel może mieć prawo do korzystania ze wspólnej nieruchomości i jednocześnie nie mieć prawa do wprowadzania osób trzecich bez zgody drugiego współwłaściciela.

Adwokat mi tłumaczył, że to oznaczałoby że nie może w pełni korzystać ze swoich praw do korzystania ze współwłasności, więc nie może tak być. Ale też nie traktuje go jako wyroczni, bo powiedział też, że podział mieszkalnej nieruchomości wspólnej powinien zostać przeprowadzony
  • Odpowiedz
Chodzi mi o to czy współwłaściciel może mieć prawo do korzystania ze wspólnej nieruchomości i jednocześnie nie mieć prawa do wprowadzania osób trzecich bez zgody drugiego współwłaściciela.

@chokysrocky: To wytłumacz dokładnie sytuację "Chatowi" a jako załącznik daj PDF z przepisami prawa (ujednoliconymi) dotyczącymi tej sytuacji. O ile wiem to póki co nie ma żadnego publicznie dostępnego modelu przetrenowanego konkretnie pod polskie prawo.

Altman prezentując któryś z kolei model pokazywał dokładnie
  • Odpowiedz
@chokysrocky: Ale w jakiej sytuacji i w jakim kontekście? I co ma do tego zniesienie współwłasności? W takim przypadku jedyne co miałoby sens do rozkminiania to treść zabezpieczenia na czas procesu i w tym kontekście widzę sens takiego zabezpieczenia
  • Odpowiedz