Wpis z mikrobloga

@Henson_: Bardzo dobrze napisane. W życiu dzieje się tyle rzeczy niezależnych od nas, jesteśmy uzależnieni od tego, jakie geny dostaliśmy od starych, w jaki sposób byliśmy wychowani, w jakim środowisku dorastaliśmy, czy mieliśmy dobre relacje z ludźmi czy nas gnębili, od polityki, rynku pracy, zdrowia, masy losowych czynników, a coache zarabiają na mówieniu ludziom, że są kowalami własnego losu i wszystko zależy od nich.
  • Odpowiedz
@Henson_: Patrząc na tytul normalnie bym nie kupił ale ta jedna strona jest dobra, świetnie pokazuje spie*dolenie rozwoju osobistego oraz innych przekonań z d--y, systemu i klas społecznych w jakich ktoś funkcjonuje.

@axl-rose @schizoid500 Ja wam powiem, że bredzicie bo kapitalizm w swoich zalożeniach jest tak samo dobry jak socjalizm ale każdy system jest wykorzystywany przez uprzywilejowanych. kasy i polityków w ten sam sposób. Tylko inną drogą ale
  • Odpowiedz
@Henson_ sama myśl liberalizmu nie jest zła, tylko nie pasuje to dzisiejszego systemu w cywilizacji XXI wieku, nawet w USA. Liberalizm to jedna z utopii obok socjalizmu do której należy dążyć (zgodnie z poglądem). Natomiast próba wycierania sobie Nowobogackich, że Ty przegrywie zasuwasz za minimalną bo" za mało miałeś chęci, czasu, determinacji" jest dla bogaczy łatwym wytłumaczeniem dlaczego oni są super, a reszta plebsem.
  • Odpowiedz
@Zwierz33 No, zgadzam się, ale to nie zmienia mojego negatywnego stosunku do kapitalizmu. On jest fajny tylko na poziomie na którym pokrywa instynktowne ludzkie odruchy, w momencie jak się zaczyna monopol, banki, korporacje to przestaje mnie cieszyć. A to, że nie ma lepszej alternatywy to nie jest dla mnie żaden argument żeby bronić tej c--------y, która wciska ludziom kit, że wszelkie niepowodzenia są z ich winy albo, że patologiczna rywalizacja dla
  • Odpowiedz
@axl-rose: Z drugiej w normalnym kapitaliźmie robakom łatwiej podnieść jakość życia. Socializm to niby wszystkim równo, wszystkim g---o. Tak źle i tak niedobrze.
  • Odpowiedz
@Zwierz33: co nie? Dzisiejszy szeroko rozumiany Zachód na tym systemie bazuje. Wyciskanie z liberalizmu, a zarazem socjalizmu wszystkich soków by to wyważyć. Natomiast każde pójście zbyt w jedną lub drugą stronę kończy się tragicznie, bo okazuje się, że ktoś wykorzystuje system nie tyle dzięki umiejętności, pracy i wytrwałości, tylko dzięki majętnym przodkom albo umoczeniu się w politykę (i nie mówię nawet o polityce krajowej ale wręcz na poziomie gminy).
  • Odpowiedz
@fornson23 no tak, poza tym znajomości itd...
Nawet głupie prace biurowe lepsze czy to w gminie czy gdzieś indziej... Dostaje rodzina, później znajomi znajomych a random jak ma farta xd
  • Odpowiedz
@Zwierz33 od 5 dni właśnie pracuję w spółce miejskiej z polecenia szwagra. Nikt nawet nie chciał mojego CV, żadnej rozmowy kwalifikacyjnej. Poprostu kierownik uznał, "że ja wiem od kogo wy są" xd
  • Odpowiedz