Aktywne Wpisy

jestemtunew +1031
Rozpoczynamy sezon zimowy. #motoryzacja #wroclaw
źródło: temp_file515388918697229631
Pobierz
MirasPdk +93
źródło: 1000007791
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file515388918697229631
Pobierz
źródło: 1000007791
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Dam przykład:
https://www.otodom.pl/pl/oferta/dom-klasy-premium-25-km-od-centrum-warszawy-ID4ohQN
- Dom odebrany w 2023, więc najpewniej budowany w 2022, w chorych cenach materiałów typu stal.
- "niby blisko Warszawy" ale w praktyce na tyle daleko, że dojazd nieatrakcyjny. Musisz jeździć samochodem wszędzie. Wieś pod Radzyminem - no niby jest gdzieś tam SKM-ka, ale nie ma jej blisko domu. Więc musisz wozić dzieci jak taksówkarz po pracy, nawet do tego pociągu (a jak nie masz dzieci, to raczej nie potrzebujesz 250m chaty).
- Bliźniak + malutki ogródek jak na tę cenę, bliźniak połączony pokojami a nie garażami więc masz sąsiada jak w bloku.
- w sprzęty (zasobnik, zmiękczacz, centralny odkurzacz, oświetlenie w podbitce i inne duperszmity) władowano sumarycznie kupę kasy, co mało kto doceni, bo na dobrą sprawę ludzie kupując dom przede wszystkim patrzą na lokalizację i jeśli w tej cenie będzie chata lepiej zlokalizowana (ale bez atrakcyjnego wyposażenia), to na 99% wybiorą ją.
- W okolicy nic nie ma, więc jesteś przyspawany do samochodu.
- wykończenie 250m^2 jest.. wykańczające finansowo.
Nie wiem, ile to kosztowało - raczej poniżej 1,500,000 razem z małą działką - być może inwestor na tym zarobi, ale IMHO sprzeda z bardzo małym zyskiem albo wyjdzie na 0, bo musi zejść kilkaset koła.
Tymczasem gdyby kupił w tym okresie (zakładam, że zaczął budowę przed beką) dwie klitki 50m^2, to miałby po 300k zysku z każdej.
Podsumowując:
Dom dla nikogo. Za daleko, by zainteresować mieszczucha, który chce domu + dobrego dojazdu. Za drogo, by zainteresować kogoś, kto pracuje na zdalnej i chce uciec od miasta. Metraż za duży dla małej rodziny, raczej dobry dla rodziny z wieloma dziećmi, ale rodziny z dziećmi nie docenią kiepskiej infrastruktury i słabego dojazdu do Warszawy poza samochodem. Fajne wyposażenie, ale ono podnosi cenę na tyle, że zdolność kredytowa przeciętnej pary z dziećmi nie wystarczy na zakup - nawet, jeśli już mają jakieś małe mieszkanie w okolicy Waw, które wzięli wcześniej.
Sprzedawać się będzie długo, w bólach, a zysk z tego będzie niewielki albo żaden. Nikt tego nie kupi w tej cenie.
A szczerze mówiąc kawał chaty i widać, że inwestor przemyślał wiele rzeczy (może budował dla siebie i jak to w życiu bywa - coś nie wyszło: rozwód, utrata pracy, etc.).
#nieruchomosci
W tej okolicy jest pełno nowych domów.
Znam takich co mieszkają w miastach wojewódzkich i komunikacją miejską nie jeżdżą bo im śmierdzi. Tłuc się po Krakowie samochodem jeżeli tylko trzeba się z domu ruszyć to dla mnie durnota, ale tak ludzie
źródło: 1000044487
PobierzNa busa to będą mogły sobie pójść, ale jak pójdą do średniej. Na pociąg to trzeba i tak zawieźć bo daleko.
Mnie dzieciństwo na podkarpackiej wsi skutecznie wyleczyło z posiadania domu.
Znaczy fakt jak się dużo kasy wpakuje i się ma dobrą komunikację to plusów jest masa ale no nie mam na tyle kasy by zrobić na tyle oszczędny dom by koszta mnie nie zjadły i żebym na starość nie musiał jeździć 50km do gastrologa
Te działki to są smutne, 3 metry od ściany domu do płotu z każdej strony.
Ja jestem zdania że ogród to jednak musi być ogród jak się pod miastem ktoś buduje.
@Yuri_Yslin: chłopie ty się znasz.... zapisane 14 razy. Grażyny już kręcą dziurę w brzuchu swoim Mariuszkom aby się zakredytować po same kule na bliźniaka.